A fost realizată cea mai mare tranzacție imobiliară a anului. Cât valorează

Ultima actualizare: 15-12-2019 21:18
clădire
iStock

Grupul israelian AFI Europe, proprietarul celui mai mare mall din România, a semnat achiziția portofoliului de pe piața locală, format din patru clădiri de birouri, al NEPI Rockcastle, într-o tranzacție de 290 milioane euro.

În octombrie a avut loc cea mai mare afacere imobiliară de până atunci a anului, Shikun & Binui, controlat de un comerciant de diamante, semnând pentru Hermes Business Campus, relatează Profit.ro.

Noua tranzacție confirmă informațiile anunțate de Profit.ro în luna aprilie, conform cărora NEPI Rockcastle se așteaptă să vândă toate proprietățile de birouri, Dedeman, Ion Țiriac și Globalworth fiind atunci printre ofertanți.

Către Dedeman a fost vândută ulterior o clădire, cea din Cluj. În iulie, Profit.ro a anunțat că NEPI Rockcastle a semnat o scrisoare de intenție neangajantă cu AFI Europe, proprietarul celui mai mare mall din țară, pentru vânzarea întregului său portofoliu de birouri. AFI a semnat acum contractul pentru a prelua integral cele 4 proprietăți, dintre care 3 în București și 1 în Timișoara.

Astfel, lista proprietăților vândute cuprinde, în ordine valorică, proiectele Floreasca Business Park din București, City Business Centre din Timișoara, The Lakeview și Victoriei Office din București. Suprafața totală de 170.000 de metri pătrați a portofoliului cumpărat urcă AFI Europe pe locul doi în topul celor mai mari proprietari de clădiri de birouri, devansându-i pe Immofinanz, CA Immo, Liviu Tudor și frații Pavăl.

AFI Europe avea deja circa 92.000 de metri pătrați de birouri grupați în proiectele AFI Park și AFI Tech Park din București. Pentru finalizarea tranzacției, estimată pentru 15 mai 2020, trebuie îndeplinite o serie de condiții, precum avizul Consiliului Concurenței.

Expansiune accelerată

 

AFI Europe se află într-un proces de expansiune agresivă pe piața imobiliară românească. Recent, a plătit avansul pentru achiziția participației deținute de investitorul israelian Plaza Centers în cadrul proiectului Casa Radio, o afacere de 60 milioane de euro.

Anul trecut, AFI Europe a achiziționat un teren de 4,3 hectare lângă mallul AFI Cotroceni, unde va dezvolta un proiect mixt de birouri, spații comerciale și locuințe. Alte proiecte majore ale companiei includ AFI Tech Park, un complex de birouri situat în centrul Bucureștiului, aflat la a doua fază a dezvoltării, AFI City, primul proiect rezidențial al companiei în România, în cartierul Bucureștii Noi din nordul Capitalei, și AFI Brașov, un proiect mixt de birouri și spații comerciale.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO