Ce au in comun tinerii jihadisti care terorizeaza Europa. Un imam din Belgia explica metodele de recrutare ale ISIS

Ultimul update: Miercuri 30 Martie 2016 07:11
Data publicarii: Duminica 27 Martie 2016 17:50
Categorie: EXPLOZII IN BRUXELLES

In ultimele patru luni, Europa a fost lovita miseleste de teroarea ISIS. Doua capitale, Paris si Bruxelles, au ajuns tintele teroristilor din Statul Islamic.

Multi dintre ei provin din Molenbeek, un cartier al capitalei belgiene, unde infractionalitatea si somajul sunt la cote inalte. In schimb, atacatorii de la Charlie Hebdo provin din subrubiile pariziene. Toti au ajuns sa se sacrifice intr-un razboi pe care nu il inteleg, spun specialistii in Islam.

Abdelhamid Abaaoud, presupusul creier al atacurilor din Paris, Salah Abdeslam, curier, autorul atentatului ratat la Stade de France, Saïd si Chérif Kouachi - atac asupra sediului revistei Charile Hebdo, Omar Ismail Mostefai, kamikaze in sala de concerte Bataclan, fratii Ibrahim si Khalid Bakraoui, responsabili pentru ultimele atacuri din Belgia, Najim Laachraoui cel care ar fi facut confectionat bombele pentru atacurile din Paris si Bruxelles. Sunt toti suspecti ca au actionat in numele ISIS in Europa. Ce au insa in comun?

Profilele lor au fost analizate cu atentie de specialistii serviciilor de informatii care au cautat elemente comune intre toti acesti teroristi, iar ceea ce se contureaza este, din punctul de vedere al expertilor, de-a dreptul inspaimantator: sunt europeni de origine musulmana, aflati la a doua sau a treia generatie in Europa, care nu au o educatie religioasa in adevaratul sens al Islamului si se simt persecutati de societatea in care traiesc.

Gafa din cauza careia atentatele de la Bruxelles nu au fost mult mai sangeroase. Ce au fost nevoiti teroristii sa lase acasa

Aproape toti acesti suspecti au in jur de 30 de ani si s-au nascut si au crescut in cartierele de musulmani din Bruxelles si Paris. Erau, ceea ce societatea occidentala considera, imigranti deja integrati. Au fost insa radicalizati de membrii ai ISIS.

Cei care au venit de curand in Belgia privesc tara care i-a primit cu recunostinta. Asa este Kasim, venit aici acum 15 ani. "Belgia e o tara frumoasa si primitoare si ne-a dat tot”, spune el.

Cei care au crescut in familii deja stabilite acolo vad lucrurile diferit. Incercarea de a vorbi cu ei despre evenimentele din Belgia s-a incheiat cu pietre aruncate spre masina echipei de filmare.

Corespondentul ProTv Rares Nastase a ajuns in inima Molenbeekului, cartier facut celebru de catre suspectii de terorism. “Asa arata sectia de politie din Molenbeek, e cea mai mare din zona si pare o enclava a autoritatilor, in toata aceasta mare musulmana. e pazita cu arma la vedere iar cladirile de jur imprejur sunt locuite de musulmani”, relateaza el.

Nemultumirile celor care traiesc in aceste cartiere ajung greu la opinia publica. Insa chiar faptul ca cetatenii belgieni de origine araba traiesc in cartiere izolate de restul cetatenilor, arata ca integrarea nu este o reusita.

Dan Dungaciu, expert in securitate, explica: “Defectiunile, daca vreti, din sistemul educativ, socio-educativ din Franta si Belgia sunt ca nu au reusit sa integreze acesti tineri pentru ca ei sunt mult mai periculosi din cauza Islamului."

Religia poate reprezenta un ajutor spiritual pentru acesti tineri. Numai ca ea, spun chiar imamii, nu este predata corect de acesti mesageri ai ISIS.

Ahmed Mazhar Nakechbandi, imam: “Intotdeauna drapelul religiei, drapelul credintei este cel mai scurt drum catre pacaleala. Se folosesc de religie, se folosesc de Dumnezeu ca sa ii pacaleasca".

Asa reusesc sa atraga tot mai multi tineri musulmani de partea lor, spun specialistii. Tinerii asculta cu urechea plecata, pentru ca nu au fost invatati ca jihadul inseamna, de fapt, lupta cu tine insuti impotriva raului.

Steven Moore, expert in contraterorism: "Se sustin intre ei, chiar si atunci cand au idei diferite pentru lucrurile in care cred. Sunt oameni care te urmeaza pe tine, liderul, nu ideologia islamica".

Ce ii deosebeste insa de crestinii occidentali, revoltati impotriva societatilor de care apartin?

Dan Dungaciu, expert in securitate: "Cand vrei sa protestezi impotriva societatii tale, nu ai la dispozitie o carte precum Coranul care iti da un instrument perfect de a te razbuna pe propria societate. Asta ii face pe tinerii neinchegati musulmani mult mai periculosi decat pe tinerii frustrati, suparati, ai societatilor crestine”.

Mijloacele prin care ISIS isi cauta adepti in lumea intreaga sunt dintre cele mai moderne. De la recrutatorii care se infiltreaza in Europa occidentala facand prozeliti si pana la internet, orice varianta este buna atat timp cat da rezultate. Insa chiar atentatele in sine, prezentate pe posturile de televiziune, reprezinta pentru teroristi un mesaj pentru posibilii adepti.

"Tinerii acestia furiosi ne ataca pentru ceea ce suntem sau pentru ceea ce cred ei ca suntem, ori frustrarile lor profunde fata de aceasta societate, invocand ca ceea ce facem noi este profund gresit”, spune Dan Dungaciu.

Motivul pentru care teroristii din Bruxelles au atacat centralele nucleare. Ce planuiau sa faca intr-o zona aglomerata

Motivul pentru care teroristii din Bruxelles au atacat centralele nucleare. Ce planuiau sa faca intr-o zona aglomerata

Aeroportul Zaventem

Terminalul de plecari al aeroportului Zaventem a fost redeschis la 5 saptamani de la atentate. Ce se va intampla peste o luna

Najim Laachraoui, unul din jihadistii care s-au aruncat in aer la Bruxelles, a lucrat in aeroport timp de cinci ani

Suedezul terorist inculpat pentru exploziile din Belgia, implicat si in atacurile din Paris. Ce poze isi pusese pe Facebook

Sapte mii de oameni de oameni au iesit in strada la Bruxelles, in semn de omagiu pentru victimele atentatelor din 22 martie

Prima poza cu Salah Abdeslam din inchisoare. Politia a declansat o ancheta dupa ce imaginea a ajuns pe internet

Justitia belgiana confirma ca Mohamed Abrini "este omul cu palarie". Procuror: Tinta teroristilor era de fapt Franta

suspect atentate Belgia

"Barbatul cu palarie" de pe aeroportul din Bruxelles ar fi fost PRINS. "L-am confruntat cu proba video si a recunoscut"

O noua inregistrare cu al treilea suspect in cazul atentatelor din Belgia. In ce ipostaza apare. VIDEO

Najim Laachraoui, unul dintre autorii atacurilor de la Bruxelles, ar fi lucrat la Parlamentul European. Ce functie ar fi avut

Descoperirea facuta de politisti in laptopul lui Ibrahim El Bakraoui. Mesajul lasat de terorist inainte de a se arunca in aer

Raid al fortelor speciale in Belgia, legat de un "atentat iminent". Politie: "50 de simpatizanti ISIS ar lucra pe Zaventem"

Un belgian de origine maliana, nou suspect in cazul atentatelor de la Paris si Bruxelles. Ce legaturi ar avea cu atacurile