Explozie la Maternitatea Giulesti din Capitala!

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE - 2 bebelusi internati la Spitalul "Grigore Alexandrescu" dupa incendiul de la maternitatea Giulesti sunt in continuare intubati si respira cu ajutorul aparatelor. Prognosticul este rezervat pentru toti cei 7 nou-nascuti.

Miercuri, 18 august

16.22 Managerul Spitalului Grigore Alexandrescu, Dan Enescu, a spus ca starea bebelusilor este stationara, dar grava si ca aceasta s-ar putea modifica in orice clipa, fiind vorba de copii cu greutate intre 1-2 kilograme, cu arsuri pe 60-70% din corp peste care se suprapun cele de cai respiratorii.

"Starea copiilor este stationara, dar grava. Au suferit un soc foarte grav, iar pierderile de lichid sunt foarte mari, iar acestea trebuie compensate continuu", a spus Dan Enescu.

Acesta a explicat ca, intr-un astfel de şoc, chiar daca un copil arata bine, in orice clipa se poate intampla ceva.

Citește și
explozie maternitatea Giulesti
Inca un bebelus, ars in incendiul de la maternitate, a murit
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

15:06 - Directorul Administratiei Spitalelor Bucuresti, Marius Savu, a declarat ca ia in calcul recomandarea ministrului Sanatatii privind demiterea conducerii Maternitatii Giulesti, dar asteapta finalizarea anchetei, acest lucru putand avea loc in zilele urmatoare.

15:04 - Doi specialisti de la Autoritatea Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale au cercetat toata aparatura din salonul care a fost cuprins de flacari, luni, la Maternitatea Giulesti, mai putin incubatoarele si aparatul de aer conditionat, acestea urmand sa fie verificate joi.

14:30 - Guvernul a discutat propunerea ca parintii copiilor decedati in incendiul de la maternitatea Giulesti sa primeasca din partea statului cate un ajutor financiar de 5.000 lei, iar familiile copiilor raniti sa primeasca cate 3.000 lei, au declarat surse oficiale.

14:11 - Directorul Spitalului de Oftalmologie din Capitala, Monica Pop, a venit, miercuri dupa-amiaza, la Spitalul "Grigore Alexandrescu" pentru a consulta bebelusii raniti in urma incendiului de la Maternitatea Giulesti.

13:50 - Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a declarat ca Attila Cseke nu a demisionat din functia de ministru al Sanatatii si ca informatiile aparute pe aceasta tema sunt false.

13:37 - Familia unuia dintre bebelusii raniti in incendiul de la Maternitatea Giulesti a fost anuntata, in mod eronat, ca le-a murit copilul, ulterior parintii afland ca de fapt acesta este in viata.

11:10 - Raed Arafat s-a intalnit la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitala, cu medicii israelieni. "Am venit la spital sa ma intalnesc cu medicii israelieni. Asteptam a doua opinie. Ei au dovedit un spirit de solidaritate extraordinar, la fel ca si cei din Bucuresti sau din Romania, si au dorit sa vina in Capitala pentru a vedea daca ne pot ajuta cu ceva", a mai spus subsecretarul de stat din Ministerul Sanatatii.

10:10 - Managerul Spitalului "Grigore Alexandrescu" din Capitala, profesor doctor Dan Enescu, a declarat ca cei 7 bebelusi internati aici dupa incendiul de la Maternitatea Giulesti nu manifesta modificari in starea lor de sanatate, aceasta fiind stationara.

10:03 - O echipa de zece medici israelieni a ajuns la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitala pentru a-i ajuta pe bebelusii raniti, a declarat directorul general al Administratiei Spitalelor Bucuresti, Marius Savu. Marius Savu a precizat ca medicii israelieni au fost invitati de catre Primaria Capitalei pentru a ajuta echipa medicala de la Spitalul "Grigore Alexandrescu" in cazul bebelusilor arsi in explozia de la Maternitatea Giulesti.

Marti, 17 august

17:30 - Cei trei bebelusi care au murit primii dupa incendiul din Sectia de Terapie Intensiva a Maternitatii Giulesti erau asezati pe mese si nu in incubatoare. Au murit imediat din cauza lipsei de oxigen si a intoxicatiei cu fum, a spus procurorul Marius Iacob.

15:21 - Cinci dintre cele 19 mamici transferate, impreuna cu copiii lor, dupa explozie, de la Maternitatea Giulesti la Spitalul Caritas au fost externate, starea lor fiind buna. Una dintre ele a solicitat sa mearga intr-o clinica privata, a spus managerul unitatii sanitare, Bogdan Jansen. La Caritas au fost aduse 21 de femei, dintre care doua cu probleme ginecologice si restul, mamici.

13:04 Marius Iacob, procuror sef al Sectiei Urmarire Penala a Parchetului instantei supreme: S-au finalizat 3 necropsii, un copil intoxicat cu funingine, doi decedati din lipsa de oxigen.

12:05 - Municipalitatea va stabili un fond de ajutorare pentru familiile bebelusilor afectati de incendiul de la Maternitatea Giulesti, a declarat Marius Savu, directorul Administratiei Spitalelor Servicii Medicale. Marius Savu a precizat ca se asigura mamelor copiilor ingrijiri medicale si psihologice.

12:03 - Managerul Spitalului Grigore Alexandrescu, Dan Mircea Enescu, a declarat, marti, ca unitatea are resurse sa ingrijeasca copiii adusi de la Maternitatea Giulesti, in stare foarte grava, sase dintre ei fiind in stare stabila, iar unul in stare critica.

12:01 - Directorul medical al spitalului Grigore Alexandrescu, Radu Balanescu, a declarat ca toti pacientii erau in stare foarte grava, unii dintre ei avand malformatie cardiaca congenitala, ei fiind diagnosticati la Maternitatea Giulesti. Toti bebelusii aveau arsuri la caile respiratorii superioare, a spus Balanescu. Copilul care a murit in noaptea de luni spre marti avea arsuri pe 80% din corp si intrase in stop cardiorespirator la Maternitarea Giulesti, unde medicii reusisera resuscitarea lui. De asemenea, bebelusul fusese diagnosticat si el la Maternitatea Giulesti cu malformatie congenitala grava, a spus Balanescu. Unii dintre nou-nascuti sunt in stare foarte grava, doi sunt intubati. Ceilalti cinci sunt insa stabilizati, a adaugat directorul medical al spitalului Grigore Alexandrescu.

11:56 - Procurorii au inceput urmarirea penala pentru ucidere din culpa si vatamare corporala grava in cazul accidentului de la Maternitatea Giulesti, a declarat Marius Iacob, procuror sef al Sectiei Urmarire Penala a Parchetului instantei supreme.

11:49 - Bogdan Marinescu, managerul Maternitatii Giulesti, a declarat, marti, ca s-a declansat o ancheta interna administrativa la nivelul unitatii sanitare si ca tot personalul medical care a fost de garda a dat declaratii.

11:32 - Subsecretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a spus ca interventia de la maternitatea Giulesti a fost una care a decurs normal, ca au fost mobilizate structuri care intervin zi de zi, dar si altele speciale si ca toate spitalele, inclusiv private, au sunat pentru a acorda ajutor.

11:28 - "Cu Primaria Municipiului Bucuresti am stabilit pana la efectuarea anchetei, sa ramana inchisa maternitatea Giulesti. Ea va fi redeschisa dupa igienizare si, evident, dupa inchiderea anchetei", a spus ministrul Cseke Attila.

11:16 - "Ne-am confruntat cu un accident teribil, una dintre cele mai negre tragedii din istoria sistemului sanitar romanesc", a spus ministrul Cseke Attila, intr-o conferinta de presa. Medici, pompierii si politistii au dat dovada de solidaritate si au demonstrat solidaritate, a spus ministrul care a multumit tuturor celor implicati in salvarea pacientilor de la Maternitatea Giulesti.

09:24 - Ministrul sanatatii, Attila Cseke, secretarul de stat Raed Arafat, reprezentanti ai serviciilor de urgenta si ai autoritatilor locale sustin, marti, la ora 11.00, o conferinta de presa, in sala de consiliu a Ministerului Sanatatii, in legatura cu accidentul de la Maternitatea Giulesti.

09:22 - Cazul privind incendiul de la Maternitatea Giulesti, din cauza caruia au decedat patru bebelusi, a fost preluat de Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), ancheta fiind coordonata de procurorul sef Marius Iacob.

06:10 Inca un bebelus ars in incendiul de la Maternitatea Giulesti, din cei 8 transportati la Spitalul Grigore Alexandrescu, a decedat in timpul noptii de luni spre marti. Medicii nu au mai putut face nimic pentru a-l salva.

00:01 - Evacuarea de la Maternitatea Giulesti s-a incheiat marti, in jurul orei 23.30, in urma exploziei produse fiind scoase din unitatea sanitara 113 persoane, dintre care 60 sunt femei si 53 copii. Colonelul Tudorica Oltean de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti a declarat ca interventia a fost foarte dificila, dar ca s-a reusit evacuarea intr-un timp foarte scurt. El a precizat ca in urma exploziei au ars incubatoare si materiale combustibile.

00:00 - Explozia produsa in Sectia Terapie Intensiva de la Maternitatea Giulesti ar fi fost declansata de un scurtcircuit, probabil de la o improvizatie de alimentare a aerului conditionat, respectiv de la neizolarea a doua fire, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Luni, 16 august

22:43 - Patru dintre cei opt bebelusi nascuti prematur adusi la Spitalul Grigore Alexandrescu sunt in stare extrem de grava, la arsurile de 50% pe corp adaugandu-se 15% arsuri ale cailor respiratorii superioare, astfel ca sansele de supravietuire sunt minime, a declarat Dan Enescu, managerul spitalului.

21:40 - Potrivit Mediafax, care citeaza surse apropiate anchetei, cei trei bebelusi au murit la scurt timp dupa explozie.

Toti copiii raniti au acelasi tip de arsura, pe aceeasi suprafata de corp, ceea ce indica ipoteza producerii unei explozii, conform surselor citate.

Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a declarat ca cei trei bebelusi care au murit au fost identificati, astfel incat sa le fie anuntate familiile.

Maternitatea Giulesti a fost pusa sub alerta imediat dupa explozie, fiind chemate echipe suplimentare, de acasa, a adaugat Arafat. Potrivit acestuia, au fost mobilizate incubatoare si ventilatoare care vor fi aduse de la Spitalul Budimex la Grigore Alexandrescu.

Au fost evacuate gravidele aflate in travaliu, fiind scoase din spital cinci femei care au fost duse la Spitalul Filantropia, a mai spus subsecretarul de stat.

Totodata, s-a decis evacuarea totala a spitalului, unde erau 26 de mame gravide si cinci femei care tocmai au nascut prin cezariana.

La fata locului, imediat dupa producerea tragedei, au sosit cinci ambulante de prim ajutor, cinci autospeciale de transport pacienti, patru autospeciale de urgenta, o ambulanta de transport neonatal, un echipaj de la descarcerare si mai multe ambulante Sabyc.

Deocamdata nu se poate spune care este cauza incendiului. Cel mai probabil, insa, un scurt circuit la sistemul electric al aparatului de aer conditionat a provocat un incendiu in salonul de reanimare al maternitatii Giulesti. Acolo se aflau 11 nou nascuti.

Sectia de terapie intensiva, unde a izbucnit incendiul, era cea mai moderna din toata maternitatea.

21.00 Sapte dintre gravidele evacuate au ajuns la Spitalul Filantropia.

20:51 - Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a asigurat rudele aflate in zona maternitatii ca mamele nu au patit nimic.

20:25  Echipajele Jandarmeriei Capitalei prezente la Maternitatea Giulesti au fost suplimentate cu 20 de jandarmi pentru a sprijini serviciile de interventie si agentii care dirijeaza traficul.

20:19 - Starea celor 11 bebelusi este destul de grava, a declarat purtatorul de cuvant al Spitalului Grigore Alexandrescu, Raluca Alexandru. Potrivit primelor informatii, doi dintre copii au suferit arsuri pe 30 - 40% din suprafata corpului.

20:15 - Marius Savu, director Administraţiei Spitalelor Servicii Medicale, a spus ca cei 11 copii au fost intoxicati cu fum.

20:10 - Parchetul Judecatoriei sectorului 6 face cercetari cu privire la imprejurarile care au condus la declansarea incendiului de la Maternitatea Giulesti.

Purtatorul de cuvant al Spitalului "Grigore Alexandrescu", Raluca Alexandru, a declarat bebelusii evacuati au fost nascuti in urma cu o zi.

Ea a adaugat ca se va incerca gasirea de solutii pentru primirea bebelusilor care vor avea nevoie de asistenta medicala la Spitalul Grigore Alexandrescu.

La fata locului sunt echipaje ale ISU Bucuresti, patru ambulante de pompieri SMURD, fiind solicitate si ambulante cu medic.

Coordonatorul SMURD Bucuresti, Bogdan Oprita, a declarat ca incendiul a cuprins o suprafata de 20 - 30 de metri patrati.

De asemenea, au fost trimise si echipaje ale Politiei Sectorului 6, a spus purtatorul de cuvant al Politiei Capitalei, Christian Ciocan.

Daca ai suprins imagini de la fata locului, trimite-le pe www.stirileprotv.ro.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Tragedia de la maternitate vazuta de utilizatori. Trimite-ne mesajul tau!
Tragedia de la maternitate vazuta de utilizatori. Trimite-ne mesajul tau!

Tragedia de la maternitatea Giulesti i-a facut pe utilizatorii site-ului nostru sa descrie experientele prin care au trecut in spitalele din tara. Ai filmat sau fotografiat imagini care arata neregulile din aceste spitale? Scrie-le reporterilor nostri.

Inca un bebelus, ars in incendiul de la maternitate, a murit
Inca un bebelus, ars in incendiul de la maternitate, a murit

UPDATE: Unul dintre cei opt bebelusi scosi din incendiul de la maternitatea Giulesti, s-a stins luni noapte, spitalul Grigore Alexandrescu. Sunt intre viata si moarte si ceilalti 7, pe care intreg personalul incearca sa-i salveze.

Marturiile dureroase ale parintilor care si-au pierdut copiii la Giulesti
Marturiile dureroase ale parintilor care si-au pierdut copiii la Giulesti

UPDATE - Patru copii pierduti, patru suflete plecate inainte de a intelege ce inseamna viata. Ne rugam ca jertfa sa se opreasca aici, pentru ca alti 7 bebelusi de la maternitatea Giulesti se lupta cu arsuri care pot ucide chiar si un adult in putere.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.