Totul despre panourile solare! Ministrul a raspuns intrebarilor tale!

Attila Korodi

Attila Korodi, ministrul mediului, a participat la videochat pe stirileprotv.ro si a vorbit despre proiectul Ministerului Mediului legat de sistemele de energie alternativa.

Cele mai importante declaratii ale ministrului mediului:

Montarea echipamentului aduce cu sine o reducere din pretul platit pentru incalzirea casei cu pana la 30%, iar in cazul incalzirii apei reducerea ajunge la 60%.

Bugetul pentru acest proiect este de 110 milioane de euro.

Citește și
panouri solare
Vine Mos Craciun! Iti pui sistem alternativ de energie, statul iti da banii

Companiile trebuie sa functioneze de cel putin sase luni pentru a putea fi acceptate de Minister.

Suma maxima platita de Ministerul Mediului include si TVA-ul aferent. Pompele de caldura sunt subventionate de stat.

Ministerul Mediului sponsorizeaza achizitionarea de: generatoare electrice, pompe si panouri solare.

Pretul unui panou solar variaza intre 2000 si 4000 de euro. Se plateste si proiectarea si manopera. Nu vom plati conexiunea la apa rece sau electricitate, afirma Korodi.

Daca montarea nu e urmata de un proces-verbal al beneficiarului, Ministerul nu va plati nimic.

Programul se va derula in resedintele de judet, afirma ministrul mediului. Pana la inceputul lunii decembrie va aparea un ghid despre acest program. Firmele care vor sa fie validate trebuie sa depuna dosare intre 1 si 28 noiembrie.

Prioritate vor avea cei care vor merge primii. In majoritatea oraselor mari, va fi o concurenta intre firme. Mare atentie la ce firma alegeti: echipamentele trebuie sa fie solide si sa corespunda criteriilor Uniunii Europene. De asemenea, firmele trebuie sa ofere garantie de trei ani.

Pretul cel mai ridicat va fi, probabil, cel al pompelor care capteaza temperatura solului.

Cu ce data incepe acest program?

20 decembrie intr-o prima faza, dar incepand cu 5 ianuarie cei interesati poti contacta instalatorii validati.

Acte necesare pentru instalarea panourilor solare

Persoanele trebuie sa:

- posede cetatenia romana

-sa detina un act de proprietate/comodat caz in care este necesar un act notarial prin care proprietarul  sa-si dea consimtamantul;

-sa contacteze un instalator validat;

- dupa ce ati depus o cerere, o copie dupa actele de identitate si de proprietate, de restul se ocupa instalatorii. Abia dupa ce veti vedea sistemul montat platiti 10% din costuri.

"Daca vor toti locatarii sa-si instaleze panouri solare, se va face o singura cerere, in numele asociatiei de locatari", anunta Korodi.

Ministerul Mediului se angajeaza sa plateasca 90% din costurile sistemelor de incalzire alternativa cu conditia ca cei interesati sa le cumpere de la firmele agreate de minister.

Proiectul va functiona pe sistemul "Rabla". Adica se vor alege mai multe firme care vand sisteme de energie alternativa si se va da o prima in cazul in care doriti sa va montati un astfel de sistem. Tot ceea ce trebuie sa faceti este sa contactati una dintre firmele acceptate in program.

Dupa ce un panou va va fi montat pe casa, veti achita doar 10% din pret, iar firma va merge sa-si incaseze restul banilor de la stat. Trebuie sa mai stiti ca puteti opta pentru mai multe sisteme de energie alternativa: solara, eoliana sau chiar si geotermala.

Mai multe detalii puteti obtine vizitand site-ul www.mmediu.ro.


Citește și...
Vrei panouri solare? Statul iti plateste 90% din costuri
Vrei panouri solare? Statul iti plateste 90% din costuri

Vin vesti bune pentru cei care vor sa plateasca mai putin la factura de intretinere sau la cea de curent. La sfarsitul lunii viitoare, incepe programul care ofera bani pentru sisteme de incalzire cu energie regenerabila.

Vine Mos Craciun! Iti pui sistem alternativ de energie, statul iti da banii
Vine Mos Craciun! Iti pui sistem alternativ de energie, statul iti da banii

Cadou de la stat. Fie ca este vorba despre panouri solare, fie ca in discutie sunt generatoarele eoliene, autoritatile se angajeaza sa plateasca 90% din costul sistemului. Asta daca vi-l instalati acasa.

Banii din taxa de poluare se intorc sub forma de panouri solare!
Banii din taxa de poluare se intorc sub forma de panouri solare!

Ministerul Mediului va subventiona din a doua jumatate a lunii octombrie proiectele populatiei legate de utilizarea energiilor regenerabile.

Recomandări
Delirul propagandei ruse la adresa Germaniei:
Delirul propagandei ruse la adresa Germaniei: "Scholz ar trebui să fie privit ca un al doilea Adolf Hitler"

Trei persoane au murit şi 14 au fost rănite, după ce o rachetă rusească a lovit, sâmbătă, o zonă rezidențială din raionul Kramatorsk, în estul Ucranei.

Vremea extremă a blocat drumurile din România. Ninsorile și viscolul au ținut mii de oameni ostatici în mașini, în frig
Vremea extremă a blocat drumurile din România. Ninsorile și viscolul au ținut mii de oameni ostatici în mașini, în frig

Ninsorile și viscolul au blocat și sâmbătă-noapte drumuri din jumătatea estică a țării și au ținut mii de oameni ostatici în noapte și frig.

Rusia și-a prezentat „robotul ucigaș” cu care vrea să distrugă „inamicii occidentali”. Când va fi trimis în Ucraina | VIDEO
Rusia și-a prezentat „robotul ucigaș” cu care vrea să distrugă „inamicii occidentali”. Când va fi trimis în Ucraina | VIDEO

În timp ce Germania și SUA au anunțat că intenționează să trimită tancuri Leopard și Abrams către forțele lui Volodimir Zelenski, Rusia a dezvăluit o nouă armă terifiantă pe care o numește "robot ucigaș".