Sindicalistii vor picheta si saptamana viitoare Ministerul Educatiei

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: 200 de profesori sindicalisti si-au spus vineri pasul in fata Ministerului Educatiei. Vor ca legea educatiei sa nu fie trecuta prin asumare de catre Guvern, un loc mai bun in noua grila de salarizare si vor cei 25% taiati din lefuri.

Pentru ca in tara unii dascalii au protestat in timpul orelor, ministrul Funeriu a verificat aproape toata ziua situatia cursurilor intrerupte.

Sindicalistii din invatamant si-au luat aprobarile pentru inca o saptamana de pichete, tot in fata ministerului. Pana pe 22 octombrie, intre orele 9 si 16, profesorii vor fi paziti de jandarmi, pentru a evita patrunderea in incinta, asa cum s-a intamplat joi.

Vom vedea abia luni daca se reia si activitatea cu publicul, oprita vineri de ministru din ratiuni de securitate.

Desi nu a intrat direct in contact cu manifestantii, ministrul Funeriu s-a aflat in videoconferinta cu inspectorii din teritoriu.

Citește și
proteste Buzau
Caracatita protestelor. Afla care sunt consecintele grevei de la Finante
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Vineri, cel putin, protestele profesorilor nu au afectat programul normal al elevilor. Asa a sustinut ministrul Daniel Funeriu, care a mai precizat ca "peste 99,9 % din elevii Romaniei au participat la cursuri."

"Am avut patru scoli din doua judete unde a fost o greva japoneza de doua ore. Opt judete cu pichetari ale prefecturii sau sediilor de partide, unde au participat si cadre didactice care erau in afara orelor de curs" - a declarat ministrul.

Tot el a spus ca au existat trei scoli din trei judete cu greve spontane: Iasi, Prahova si Arges. Prin urmare, Daniel Funeriu le-a multumit cadrelor didactice, "pentru ca au demonstrat inca o data ca Romania se poate baza pe profesionalismul lor".

Protestatarii au cerut astazi demisia ministrului Daniel Funeriu din doua motive: pentru ca vrea sa adopte Legea educatiei prin asumarea raspunderii de catre Executiv si pentru ca ministrul intentioneaza sa inchida 1.700 de scoli.  

Conform sindicalistilor de la FSLI, ministrul Daniel Funeriu "a spus ca este mandatat de catre presedintele Romaniei sa inchida 1.700 de scoli, indiferent de opozitia pe care o va avea in teritoriu, indiferent ce ar genera aceasta masura la nivel local".

Potrivit sursei citate, inchiderea acestor scoli inseamna ca va fi afectata activitate a peste 500.000 de scolari si aproximativ 10.000 de angajati, cadre didactice si nedidactice.

Protestatarii au scandat "Demisia, demisia", "11 clase, 11 clase!", "Noi de-aicea nu plecam, nu plecam acasa, pana nu vom discuta si legea noastra", "Nu va fie frica, Funeriu pica", "Demnitate, demnitate", "Fara asumare", "Astazi Capitala, maine toata tara" si "Mincinosii".

Trupe ale Jandarmeriei si masini ale acesteia au fost mobilizate in fata sediului Ministerului, pe strazile laterale, dar si in curte.

Masurile de protectie au fost luate si din cauza faptului ca membrii Uniunii Nationate a Studentilor din Romania si-au anuntat participarea la protestul profesorilor.

Cronologia evenimentelor de vineri:

14.30 Trei profesori imbracati in personaje care simbolizau "Moartea", "Piratul" si "Vrajitoarea" au ajuns in fata Ministerului Educatiei, pentru a protesta fata de actuala situatie din educatie. "De la profesori am luat tot, nu mai au nimic. Acum am venit pentru ei", a spus "Moartea", aratand spre sediul ministerului.

13.40 Aproximativ o suta de profesori din Petrosani si Petrila au declansat proteste spontane. Ei s-au adunat in fata sediilor PDL din cele doua localitati. La Petrila, protestatarii au pus bilete pe usa sediului PDL, pe care scria "Jos Guvernul", "Jos Funeriu" si "Vrem salarii decente".

13.30 Aproximativ 200 de cadre didactice de la unitati de invatamant din Pitesti protesteaza in fata Inspectoratului Scolar Judetean Arges. Manifestantii scandeaza "Unitate" si "Demisia".

Potrivit liderului FSLI Arges, prof. Adrian Voica, profesorii au cerut revizuirea prevederilor cu plata per elev si sunt nemultumiti fata de reducerea salariilor cu 25 % si a indemnizatiilor pentru concediul de odihna.

13.10 Ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, discuta cu inspectorii generali scolari despre situatia protestelor. Dupa ce va avea o situatie privind protestele, ministrul va prezenta datele furnizate de catre Inspectoratele Generale Scolare.

12.55 Cadrele didactice din comuna suceveana Ipotesti au suspendat cursurile in patru scoli, pentru ca nu si-au primit salariile, aferente lunii septembrie. Protestele s-au incheiat doar dupa ce Consiliul Local a aprobat rectificarea negativa a bugetului cu 25 %, astfel incat sa se deblocheze conturile Primariei.

12.05 Aproximativ o suta de cadre didactice de la Grupul scolar din Slanic Prahova au intrerupt activitatea, timp de o ora. Reprezentantii FSLI Prahova afirma ca profesorii mai multor licee din judet se pregatesc de proteste, nemultumiti de reducerile salariale.

11.35 Cadrele didactice din doua licee din municipiul Arad au organizat o greva japoneza de doua ore, in semn de solidaritate cu profesoara din Caracal care se afla in greva foamei.
Profesorii au intrat in clase, dar nu au predat.

11:10 Ministrul muncii, Ioan Botis, i-a invitat pe reprezentantii federatiilor sindicatelor din educatie la o intalnire, la sediul ministerului. Discutia despre proiectele de lege privind salarizarea va avea loc la ora 14.30, potrivit Mediafax.

11:00 Profesorii de la Liceul "D. Lipatti" din Pitesti au refuzat, vineri, sa intre la cursuri, iar o parte din dascalii altor 6 licee din judetul Arges au oprit activitatea. Ministrul muncii discuta despre salarizarea din Educatie incepand cu ora 14.30.

Cronologia protestului din Educatie

Protestul profesorilor a inceput joi seara, dupa ora 20, cand au venit cu zecile in fata ministerului, cerand demisia ministrului Funeriu si adoptarea legii educatiei prin dezbatere parlamentara, nu prin asumarea raspunderii.

La doua ore de la inceperea protestului au venit in fata ministerului peste 200 de studenti de la mai multe facultati din Capitala.

La putin timp dupa miezul noptii, studentii si majoritatea profesorilor au plecat. In fata ministerului, un grup de vreo 20 de dascali a mai ramas pana la ora 2 noaptea. Astazi, la 11:00 profesorii protestatari si-au dat intalnire in acelasi loc, sa ceara din nou demisia ministrului.

Liviu Pop, secretarul general al FSLI a declarat ca nu stie ce se va intampla vineri in scoli, daca profesorii vor opri sau nu activitatea.

"Nemultumirea este asa de mare in invatamant incat, s-a vazut - greva foamei - 52 - 53 de zile - fara rezultat. Din declaratiile unor ministri nu se va intampla nimic daca vor intra o mie de oameni in greva foamei. Protestul spontan a inceput joi, la ora 12.00, la Ministerul Educatiei. Va continua pana cand ministrul Educatiei va pleca", a spus Pop.

Inca de joi de la pranz au aparut nuclee de nemultumire si in Ministerele Muncii, Educatiei, Sanatatii, in institutii de unde parte dintre angajati au primit in ultimele doua luni, jumatate din banii cu care erau obisnuiti. Totul se datoreaza protestelor spontane din toata tara ale angajatilor din Finante.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Ialomitianu s-a razgandit: stimulentele nu se mai acorda tuturor
Ialomitianu s-a razgandit: stimulentele nu se mai acorda tuturor

Dupa ce protestatarii au plecat acasa, ministrul Gheorghe Ialomitianu a spus ca stimulentele vor fi platite doar celor care merita, nicidecum tuturor angajatilor din Finante. In plus, ele vor fi si reduse cu 25%.

Caracatita protestelor. Afla care sunt consecintele grevei de la Finante
Caracatita protestelor. Afla care sunt consecintele grevei de la Finante

UPDATE: Plati care afecteaza milioane de romani au fost blocate
zilele acestea, cand angajatii Ministerului de Finante au protestat. Trezoriile care n-au functionat au lasat fara bani ministere, primarii, scoli, spitale si unitati militare. 

Tara protestelor! Nemultumiri si la Ministerul Muncii, Sanatatii, Educatiei
Tara protestelor! Nemultumiri si la Ministerul Muncii, Sanatatii, Educatiei

Joi, 14 octombrie, au aparut nuclee de nemultumire si in Ministerele Muncii, Educatiei, Sanatatii, in institutii de unde parte dintre angajati au primit in ultimele doua luni jumatate din banii cu care erau obisnuiti.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.