Tara protestelor! Nemultumiri si la Ministerul Muncii, Sanatatii, Educatiei

Dată publicare: 14-10-2010 00:00
Dată actualizare: 17-10-2012 02:53


Joi, 14 octombrie, au aparut nuclee de nemultumire si in Ministerele Muncii, Educatiei, Sanatatii, in institutii de unde parte dintre angajati au primit in ultimele doua luni jumatate din banii cu care erau obisnuiti.

In Bucuresti, la Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca s-au strans aproape toti membrii de sindicat din Capitala si din Ilfov. Acolo ministrul Botis a discutat timp de o ora cu protestatarii. Le-a spus ca le intelege revendicarile si ii sprijina.

Freamat intens inca de la ora 08:30 dimineata in institutiile Ministerului Muncii din mai multe judete din tara. S-a incetat lucrul la directii de protectia copilului, in inspectorate teritoriale de munca, agentiile pentru fortele de munca si case de pensii.

Toate nemultumirile pleaca de la veniturile scazute chiar si la jumatate, dupa ce au disparut cei 25% si stimulentele.

Concret: acum patru luni un contabil al ANOFM pleca de la salariul de incadrare de 705 lei, plus stimulentul lunar de 524 de lei. In total, 1229 de lei brut. Primea in mana 913 lei. Luna trecuta, pe fluturasul de salariu a aparut salariul de incadrare taiat cu 25%. Au ramas 600 de lei. Stimulentele au ramas la 0, asa ca in final contabilul a primit net 472 de lei. Scadere: 50%.

Stimulentele veneau din surse extrabugetare, adica din amenzi colectate de institutiile Ministerului Muncii, de la firme care nu isi plateau la timp contributiile pentru somaj si pensii.

Intr-un asemenea moment, fara sa fie in aceeasi situatie, zeci de salariati din educatie incurajati de liderii lor au incercat sa organizeze un protest similar. S-au strans la Ministerul Educatiei, cerand revenirea la salariile initiale. In cazul lor taierea a fost doar cea de 25%.

Ecoul revendicarilor a fost simtit si in sanatate. Motivele sunt aceleasi.

Indiferent de deznodamantul conflictului, oamenii nu vor fi platiti pentru orele nelucrate joi. Insa, actionand acum sub protectia sindicatelor, nici nu vor suferi alte sanctiuni disciplinare.

Tags: proteste,


VIDEO PROTVPLUS.RO