SUA le-a cerut diplomatilor sa obtina date secrete despre liderii romani
Departamentul de Stat american este interesat de "lideri si consilieri actuali sau emergenti" din Romania, potrivit unei note publicate de Wikileaks, care a fost citata de Guardian in editia electronica de joi.
Departamentul de Stat american le-a cerut diplomatilor sai de la Bucuresti sa obtina date biometrice ale liderilor romani, potrivit unei note publicate de Wikileaks. In plus americanii de aici urmau sa furnizeze informatii despre starea de sanatate a politicienilor de prima mana, despre situatia lor financiara, plus o caracterizare a fiecarui personaj din care sa reiasa calitatile si vulnerabilitatile acestuia.
Toate acestea se intamplau in anul 2009, cand la putere era alianta PDL-PSD. Toti cei care in acel moment ocupau functii de conducere in guvern, se incadreaza in tipul de solicitare al departamentului de stat.
Parte din lucrurile solicitate sunt publice, precum declaratiile de avere. Insa "transferul datelor in strainatate se poate realiza numai daca exista o prevedere legala expresa sau un acord international ratificat de Romania", potrivit autoritatilor.
Multe altele nu sunt accesibile si astfel daca cei din ambasada ar incerca sa le obtina si-ar depasi atributiile.
Liderii romani nu sunt insa uimiti de aceasta poveste. Si totusi, solicitarile celor de la Washington ii mira pe specialistii nostri in culegerea de informatii.
Dupa ce Wikileaks a anuntat ca va continua seria de dezvaluri si va prezenta continutul telegramelor trimise dinspre Departamentul de stat american catre ambasadele Statelor Unite in lume dar si raspunsurile oferite de acestea, pagina de internet nu mai poate fi accesata. Proprietarul a mutat serverul in Cehia insa nici acum, site-ul nu este operabil.
In acelasi timp, se vorbeste despre iminenta arestare a detinatorului Wikileaks care a fost acuzat de savarsirea unor infractiuni cu caracter sexual. Informatiile publicate de acest site au dus la demiterea sefului de cabinet al ministrului german de externe, dupa ce acesta a recunoascut ca a dat informatii confidentiale ambasadei americane, despre formarea noului cabinet Angela Merkel, sustine The Guardian.
Site-ul a inceput sa fie vizat de atacuri dupa publicarea celor peste 250.000 de note diplomatice americane clasificate, actiune considerata de Departamentul de Stat american drept "un atac la adresa comunitatii internationale".