IMAGINI SPECTACULOASE! Retinerea subofiterului acuzat de spionaj!


Ultimul update: Duminica 18 Martie 2012 01:11
Data publicarii: Marti 03 Martie 2009 00:00
Categorie: Stiri actuale

UPDATE: O poveste reala, cu spioni bulgari si tradatori romani. Asta cerceteaza procuratura, dupa ce luni am aflat ca un subofiter este acuzat de inalta tradare.

Scandalul capata amploare. Suspectii au fost arestati, iar un diplomat al Ambasadei Ucrainei la Bucuresti a fost expulzat. Serviciul Roman de Informatii a confirmat ca bulgarul, pe numele sau Petar Zikolov, era spion in tara noastra si ca a fost monitorizat timp de trei ani. El a cumparat informatii de la militarul roman si le-a plasat mai departe.

Subofiterul Floricel Achim a fost ridicat de pe strada. Echipele de interventie ale politiei au gasit la el un pachet de tigari in care se aflau cateva mii de euro. In masina militarului se afla o geanta plina de documente cu caracter secret.

In timp ce Floricel Achim era luat pe sus, omul de afaceri Petar Marinov se afla acasa. Din locuinta acestuia au fost confiscate mai multe documente, telefoane mobile si cartele telefonice.

Cei doi au fost arestati. Romanul pentru tradare, bulgarul pentru spionaj.

Floricel Achim are 40 de ani si este subofiter la Divizia 1 Infanterie Dacica, infiintata conform normelor NATO. Este casatorit si are 2 copii.

Petar Martinov Zikolov are 48 de ani. In prezent este om de afaceri si are trei firme. Una figureaza in Agigea, insa adresa la care este trecut sediul societatii nu exista.

In Bucuresti, Martinov figureaza ca actionar principal la alte doua societati. Fantoma.

Surpriza insa! Martinov Zikolov a fost pana in 2000 atasatul militar al Bulgariei la Bucuresti. Cum se spune, este spionul oficial al acestei tari. Mai mult, bunicul lui a fost seful serviciului de contrainformatii militare din Bulgaria.

Cei doi s-au cunoscut in 200, cand bulgarul stabilise deja contactele cu un reprezentant al Ucrainei la Bucuresti, care s-ar fi aratat dornic sa afle secrete militare.

Din 2002, Floricel Achim a inceput sa furnizeze informatii cu caracter secret care aduc atingere sigurantei nationale despre sisteme de comunicatii militare, frecvente radar, harti standard NATO, scheme si harti ale subunitatilor si tehnicii militare, indicative ale unitatilor militare sau planuri de aparare. 

Floricel Achim avea acces la un calculator al Diviziei 1 Infanterie Dacica. De acolo fura orice tip de informatie care, credea el, o sa-i aduca bani. Procurorii cred ca a facut asta 8 ani de zile. Sumele pentru care Achim le vindea nu depaseau 1000 de dolari.

In timp ce era filat, Achim a primit accesul la un nivel si mai inalt de informatii secrete. Se intampla in 2006. A furat date constant care au ajuns initial la bulgar si apoi mai departe la serviciile de informatii ale unui stat nealiat. La ucraineni, sustine bulgarul. Rerezentantii acestei tari la Bucuresti pastreaza tacerea.

Unitatea militara spionata avea miza pentru ca gestiona in principal informatii referitoare la operatiuni NATO, la capacitatea de mobilizare si executie a unei misiuni, la mobilitatea trupelor, dar si la desfasurarea trupelor in teatrele de operatiuni. Romania participa deja in Irak si Afganistan, iar Divizia Dacica primea o serie de documente cu caracter secret.

Vezi aici din ce cauza Floricel Achim a recurs la spionaj

Tags: spionaj,

Cei doi spioni si-au recunoscut fapta! Recursul, amanat!
SRI:Cetateanul bulgar arestat pentru spionaj era agent de informatii
Ofiter MApN arestat pentru tradare! A vandut unui bulgar informatii secrete
VIDEO PROTVPLUS.RO