Romania, saraca. De unde avem bani pentru avioane F16?
Decizia Romaniei de a achizitiona avioane de tip F-16 in uz a starnit controverse in situatia in care autoritatile romane iau masuri pentru diminuarea cheltuielilor bugetare pentru a respecta conditiile impuse de FMI, noteaza Financial Times.
Constructorii europeni de aeronave au criticat intentia Romaniei de a cumpara avioane americane de tip F-16 in uz in valoare de 1,3 miliarde de dolari fara a organiza o licitatie in acest sens.
Consiliul Suprem de Aparare al Romaniei a anuntat saptamana trecuta intentia de a cumpara 24 de avioane de tip F-16 de ocazie de la Statele Unite pentru a inlocui flota aeriana invechita alcatuita din aparate MiG-21.
Potrivit Guvernului roman, achizitia reflecta "parteneriatul strategic" dintre Romania si Statele Unite si este justificata tinand cont de lipsa de fonduri - aparatele de tip F-16 fiind furnizate gratis, insa vor necesita operatiuni de mentenanta.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Anuntul a reprezentat o lovitura grea data constructorului suedez Saab si consortiului Eurofighter intrucat oficialii ambelor companii sperasera sa participe la o licitatie pentru obtinerea acestui contract.
"Decizia a luat prin surprindere pe toata lumea", a declarat directorul de marketing pentru Romania al firmei Saab, Richard Smith, pentru Financial Times. "Am fost instiintati sa ne asteptam la un proces de licitatie. Dar lipseste orice fel de proces", a adaugat el.
"Eurofighter regreta ca decizia Romaniei a fost luata in lipsa unei cereri de oferte la nivel international, procedura standard la nivelul Uniunii Europene", a anuntat consortiul din care fac parte EADS, BAE Systems si Alenia/Finmeccanica.
Din punct de vedere financiar, Smith a catalogat masura drept una "nebuneasca" deoarece Romania "va trebui sa finanteze acest lucru intr-un fel". "Dispune Romania acum de aceasta suma de bani? Nu cred", a reiterat el.