Printul Paul de Romania, aproape de o executare silita. Afla de ce!

Dată publicare: 06-10-2010 00:00
Dată actualizare: 30-06-2012 04:03


Printul Paul de Romania se pare ca ii datoreaza 1.800.000 de lire sterline unui jurnalist britanic. Curtea Suprema de Justitie din Londra a decis ca printul si sotia sa nu cheltuiasca mai mult de 8.000 de lire saptamnal si sa nu mai poata vinde nimic.

Aceasta, pana cand nu achita suma datorata. Curtea Suprema de Justitie de la Londra pronunta in luna iunie a acestui an, la cererea jurnalistului Marco Houston, editorul publicatiei Royalty Magazine, urmatoarea sentinta: printul Paul de Romania sa-i achite ziaristului suma de 1.788.488 de lire sterline, la care se adauga o dobanda anuala de 8%.

Aflati la Constanta pentru a participa la inmormantarea Elenei Basescu, printul Paul si printesa Lia au refuzat sa ofere detalii despre aceasta presupusa datorie. Biroul de presa al printului afirma intr-un comunicat ca acesta nu are cunostinta nici macar despre procesul pierdut la Londra, unde nu ar fi fost citat.

Dimpotriva - se afirma in comunicat - Marco Houston datoreaza Printului Paul suma de 2.018.568 lire sterline, in baza unui contract de imprumut autentificat de catre notarul public John Bower din Londra, in data de 08.10.2007 si garantat cu o ipoteca instituita asupra unui imobil situat in Londra, proprietatea personala a domnului Marco Houston.

Insa, nici nu e tarziu pentru ca cererea de incuviintare a executarii silita va fi judecata abia in ziua de 4 februarie 2011.

In cererea de executare silita, Marco Houston solicita instantei din Romania sa blocheze doua conturi bancare detinute de print la o banca romaneasca si la una elvetiana. In plus, Houston mai solicita sa opreasca orice suma intrata in conturile fundatiei detinute de printul Paul de Romania.

Jurnalistul Marco Houston le cere autoritatilor romane sa confiste vila somptuoasa in care traiesc printul Paul de Romania si sotia sa, Printesa Lia, in sectorul 2 al Capitalei, dar si locul in care este inregistrata oficial o companie a celor doi soti.

In plus, Houston doreste ca fiscul de la Bucuresti sa identifice orice proprietate detinuta de Paul de Romania pentru a fi pusa sub sechestru.

De altfel, britanicul avertizeaza ca: "In cazul in care printul Paul de Romania nu respecta aceasta hotarare veti putea fi considerat ca ati incalcat sentinta judecatoreasca, puteti fi inchis, amendat sau se va putea pune sechestru pe bunurile dumneavoastra". (Sursa: sir Justice Parker)

Jurnalistul Marco Houston, care a fost arestat in 1993 dupa un scandal in propria companie, a mai avut un proces si cu principele Radu de Hohenzolern. In luna iulie a fost obligat sa-i plateasca acestuia daune importante, dupa ce in 2005 a afirmat in revista sa ca sotul principesei Margareta este "un impostor".

Decizia judecatorilor englezi va fi executorie, ceea ce inseamna ca daca va avea castig de cauza, Marco Houston va putea sa treaca la executarea cu forta asupra proprietatii si conturilor bancare detinute de nepotul regelui Carol al II-lea.

Asta nu il va putea impiedica pe Printul Paul sa continue lupta in justitie, la Bucuresti, adica sa deschisa un nou proces prin care sa conteste executarea.

Cert este ca lupta dintre cei doi va continua nu doar la Bucuresti, ci si la Londra, unde Printul Paul spune, tot prin intermediul biroului sau de presa, ca va continua procedurile judiciare de executare a proprietatii detinute de partenerul sau de afaceri.


VIDEO PROTVPLUS.RO