Petrom, adevaratul beneficiar al resurselor din Marea Neagra

Ultima actualizare: 04-11-2012 07:55

Jumatate din platoul continental castigat de Romania la Haga este deja concesionat. Cea mai mare parte din teritoriu nu apartine insa canadienilor de la Sterling Resources, ci Companiei Petrom.


Fostul presedinte al Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale spune ca acest scandal a fost declansat pentru a ascunde adevaratul beneficiar al resurselor. 

Bogdan Gabudean, fostul presedinte al Agentiei a acuzat vineri intr-o conferinta de presa grupuri de interese care s-ar afla in spatele acestui scandal.

Pe platoul continental al Romaniei, compania Petrom detine doua perimetre in care exploreaza petrol si gaze naturale. Alte doua perimetre sunt concesionate companiei canadiene Sterling Resources. Prin intermediul zacamintelor din Marea Neagra, Petrom produce 25% din cantitatea  totala de gaz obtinuta in Romania.

Iar suprafata pe care o are din platoul continental castigat saptamana aceasta este de 4000 km patrati, in timp ce compania Sterling Resources are aproximativ 500 de kilometri patrati, potrivit celor declarate de fostul presedinte al ANRM.

Asadar, numai jumatate din platoul continental castigat ramane neatins. Impartirea platoului continental ce apartine Romaniei pare acum o ecuatie simpla, trasata de cateva linii.

In plus, Gabudean aminteste ca in unul din cele doua perimetre ce apartin Petrom compania din Romania este asociata cu americanii de la Exxon Mobil. Oricum ar fi impartite aceste perimetre, un lucru e clar: statul va castiga doar praful de pe toba.

Potrivit agentiei Mediafax, noul director al ANRM, Gelu Agafiel Maracineanu, este inca angajat al companiei Petrom Service. Gheorghe Supeala, directorul general al Petrom Service, a declarat ca acesta va demisiona din functia detinuta anterior.

Desecretizarea contractului dintre compania Sterling si statul roman arata insa o serie de avantaje pentru compania canadiana: aceasta poate beneficia de resursele noastre pana in 2022 cu posibilitatea de prelungire pe inca 15 ani. Pe de alta parte, poate solicita cu prioritate concesionarea altor exploatari.

Corpul de Control al Guvernului va verifica luni, la sediul Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale, documentele in baza carora compania Sterling va putea sa extraga titei si gaze naturale din Marea Neagra.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO