Oprescu: Imi este foarte greu sa iau o decizie in cazul Giulesti
Desi problema spitalelor a trecut in curtea primariilor, amprenta ministerului ramane si nu stim nici cand se rezolva problema conducerii acestor unitati. Cateva raspunsuri au fost date de Primarul General, Sorin Oprescu, in direct, la Stirile ProTV.
Iata interviul, in intregime:
I: De ce nu l-ati demis pe profesorul Marinescu, daca este in subordinea dumneavoastra? Considerati ca nu are nicio vina pentru incidentul de la Giulesti?
Sorin Oprescu: Pentru ca nu am sa demit niciodata pe nimeni sub presiunea momentului. Pentru ca am lasat sa se desfasoare ancheta si pentru ca am ales calea, zic eu cea mai corecta, accea de a nu impieta asupra anchetei si de aceea in urma cu o zi am suspendat conducerea dupa ce am primit datele preliminare de la Procuratura.
I: Considerati ca are totusi o vina, ca director al acestui spital, ca s-a intamplat aceasta tragedie?
Sorin Oprescu: O sa ma pronunt exact in momentul cand o sa am absolut toate datele si asta va fi probabil maine dupa-amiaza.
I: Va este greu sa luati o decizie si pentru faptul ca si dumneavoastra sunteti medic?
Sorin Oprescu: Imi este foarte greu sa iau o decizie, dar va asigur ca cine este responsabil de tragedia care s-a intamplat acolo, va raspunde.
I: Dar un director de spital, pentru ca si dumneavoastra ati fost director de spital, poate sa faca in acel loc ca lucrurile sa mearga bine, mai bine, sau nu?
Sorin Oprescu: Nu poate! De 20 de ani...
I: De ce?
Sorin Oprescu: Pentru ca imixtiunea politicului in hotararea de sustinere financiara a spitalului a determinat intotdeauna alte prioritati decat dele reale.
I: Lasand la o parte faptul ca spitalele nu au bani, nu au aparatura, nu au medicamente…
Sorin Oprescu: Pai de aici pornesc toate.
I: Spuneti-mi de ce cadrele medicale, foarte multe dintre ele, nu vreau sa generalizez, nu mai sunt oameni? Nu mai au acea dorinta de a-si ajuta semenii indiferent ce salarii au?
Sorin Oprescu: Pentru simplul motiv ca 20 de ani de zile multi dintre ei, ma refer la cei din generatia mea, au crezut in emulatia aia care se nascuse dupa 1990, ca o sa fie altfel. Dupa aproape, 7,8 ani de zile, chiar 10 ani de la introducerea asigurarilor de sanatate, toata lumea a costatat ca de fapt nu este decat povestea cu cocosul rosu.
I: Poti dintr-o data sa nu mai fi om si sa nu-l ajuti pe cel bolnav langa tine pentru simplul fapt ca nu ai un salariu pe care ti-l doresti?
Sorin Oprescu: Nu, nu! Aici lucrurile se impart foarte clar. Exista oameni care datorita formatiei lor caracteriale, atentie nu vorbesc de profesionale au fost niste neam-prosti intotdeauna. Cei care au fost au ramas in continuare. Cei care nu au fost, adica majoritatea, isi vad de treaba lor si incearca sa repare ceva ce este din ce in ce mai greu de reparat.
I: Ce vina avem noi ca pacienti ca niste medici nu au salariul pe care si-l doresc? Ce vina au pacientii, sa plateasca pentru asta?
Sorin Oprescu: Nicio vina. Dar eu nu vorbeam de subfinantarea salariilor. N-ati auzit niciodata ca au avut curaj medicii sa iasa in strada si sa spuna ca nu sunt salarizati. Este vorba de ceva mai profund, de sustinerea sistemului sanitar. Tot ceea ce se intampla acum este rezultatul a 20 de ani in care am auzit cu totii aceeasi minciuna. Orice guvern a fost la conducere a inceput in felul urmator: “obiectivul principal al strategiei noastre in sanatate este sustinerea sistemului sanitar.”
I: E adevarat, dar haideti sa recunoastem ca nici inainte de revolutie nu era extraordinar in spitale, dar parca oamenii nu erau atat de inraiti fata de semeni?
Sorin Oprescu: Inainte era rau. Acum este mult mai rau. Aproape de cum era inainte. In sensul ca dupa o perioada de cativa ani de zile, care a durat destul de putin, au cunoscut progresul, au cunoscut dezvoltarea si totul se punea in carca modului de a se comporta cu bolnavii. Acum lucrurile au devenit acute din cauza ca exista lipsa de sustinere financiara si lipsa de caractere.
I: Acum sunteti, practic, la conducerea mai multor spitale, pentru ca spitalele apartin de Primarie, ce veti face pentru a le transforma in niste locuri sigure in care oamenii sa se insanatoseasca, nu sa plece morti de acolo?
Sorin Oprescu: In cele 18 spitale am inceput de anul trecut: am introdus sume importante de bani in aceste spitale prin hotararea Consiliului General si multe dupa ele incep sa devina spitale civilizate. Va ror sa nu uitati insa ca este o picatura de ploaie intr-un lac pentru simplul motiv ca noi sustinem din punct de vedere al utilitatilor cu o singura conditie: ca acesti bani sa se regaseasca in cumparatura de medicamente si materiale sanitare. In momentul in care s-a produs aceasta descentralizare, si bine ca s-a produs acest lucru, in momentul asta casa de asigurari nu mai asigura nici macar minimul. Nu putem sa luam prerogativele casei de asigurari in spatele primariei, pentru ca nu e normal sa se intample asa.