Revista presei. Drama la maternitate: erori si interese la spitalul groazei
Tragedia de la Maternitatea Giulesti a socat opinia publica. In timp ce autoritatile isi paseaza raspunderea, parintii isi plang copiii morti. Primarul Sorin Oprescu a decis suspendarea echipei manageriale a spitalului.
Adevarul: Cunoscut mai ales datorita fertilizarilor in vitro, prof. univ. dr Bogdan Marinescu este seful Maternitatii Giulesti din 1983. Alaturi de el, alti doi directori fac parte din Consiliul Administrativ care trebuie sa asigure buna functionare a spitalului: Mirela Ranga, director medical care este responsabil de activitatea asistentilor medicali si directorul financiar-contabil, Ion Pecingina. Potrivit fisei postului, managerul e cel care asigura furnizarea serviciilor medicale si calitatea acestora. Tot el intocmeste listele de investitii, lucrari si reparatii curente si elaboreaza rapoarte privind activitatea spitalului. Directorul mai raspunde, impreuna cu consiliul medical, si de asigurarea conditiilor adecvate de cazare, igiena, alimentatie si prevenirea infectiilor nozocomiale.
Gandul: Ministrul Sanatatii, Attila Cseke , a declarat, miercuri, ca regreta sfatul pe care l-a dat ziaristilor de a cauta pe Google alte cazuri, in alte tari, asemanatoare cu ce s-a intamplat la maternitatea Giulesti, afirmand totodata ca a fost inteles gresit. "Nu m-am referit la incendii in care au murit bebelusi atunci cand am indemnat sa se caute pe Google alte cazuri, m-am referit la alte spitale in general. Imi pare rau oricum ca am facut-o", a spus Attila Cseke.
Jurnalul National: Florentina C., 35 de ani, asistenta de serviciu la salonul de Terapie Intensiva al Maternitatii Giulesti in momentul producerii tragediei, a fost audiata de procurori in dosarul penal deschis pentru ucidere din culpa si vatamare corporala grava. Ea a spus autoritatilor judiciare ca a lipsit numai doua minute de langa bebelusi pentru a se duce la toaleta si ca de fapt ar fi si lasat pe cineva de veghe in locul ei. Faptele o contrazic insa. Asistenta a lipsit intre 15 si 30 de minute, cam cat era nevoie ca focul mocnit sa consume total oxigenul din incaperea cu bebelusii, unde temperatura a ajuns pana la 150 de grade Celsius, spun specialisti in incendii implicati in ancheta.