Mihai Chitac iese din inchisoare pentru a sasea oara
Concediu medical de patru luni pentru fostul general Mihai Chitac. Acesta va parasi puscaria din nou, tot din motive de sanatate. Chitac este condamnat la 15 ani de detentie in dosarul Revolutiei din '89.
Mihai Chitac a obtinut acordul instantei si va pleca astfel patru luni din penitenciar, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pedepasa lui a fost intrerupta de cinci ori pana acum, din cauza sanatatii precare a fostului general.
Ultima oara, Chitac a fost pus in libertate in 5 mai, pentru 60 de zile, cand ar fi trebuit sa se opereze la inima, dar interventia a fost amanata
Mihai Chitac a fost condamnat definitiv la 15 ani de inchisoare in dosarul privind evenimentele din timpul Revolutiei de la Timisoara.
Procesul condamnarii, pe scurt
In anul 1990, o comisie guvernamentala de ancheta a evenimentelor din 1989, condusa de Viorel Oance, a propus trimiterea in judecata a generalilor Stanculescu si Chitac pentru participare la reprimarea Revolutiei. Acest lucru s-a intamplat abia in 1997. Ambii au primit o condamnare la 15 ani de inchisoare. Chitac si Stanculescu au obtinut rejudecarea dupa ce le-a fost admis, de catre fostul procuror general al Romaniei, Joita Tanase, memoriul privind promovarea unui recurs in anulare. Fostul procuror general sustinea ca hotararile Curtii Supreme de Justitie prin care generalii Victor Athanasie Stanculescu si Mihai Chitac au fost condamnati, in 15 iulie 1999, la inchisoare, sunt netemeinice si nelegale.
In 2 noiembrie 2005, judecatorii instantei supreme au admis efectuarea unei expertize psihiatrice cu internare a lui Victor Athanasie Stanculescu, fapt ce a starnit reactii negative din partea partilor civile si vatamate prezente in sala de sedinta, care au sustinut ca, dupa atatia ani de la producerea evenimentelor, o astfel de proba nu ar mai fi utila. In 30 ianuarie 2006, expertiza medico-legala efectuata lui Athanasie Stanculescu, la Institutul de Medicina Legala "Mina Minovici" , la cererea instantei, arata ca generalul nu are tulburari de natura a-i modifica capacitatea psihica, situatie in care acesta poate raspunde penal pentru faptele sale.