Bilantul MAI pe 2010. Ministrul Igas e multumit, iar Basescu suparat

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: La bilantul activitatii MAI pe anul 2010 au fost invitati mai multi demnitari, printre care s-au aflat presedintele Traian Basescu, directorul SRI George Maior si procurorul general Laura Kovesi. Dintre toti, cel mai suparat a fost seful statului.

Basescu da de pamant cu Politia: "Oriunde pui degetul, apare coruptia!"

Primul care a vorbit a fost ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas. Intr-un discurs care a tinut aproximativ o jumatate de ora, seful MAI a prezentat succesele institutiei pe care o conduce, in lupta cu crima organizata.

Concluzia oficialului de la interne a fost ca Ministerul Administratiei si Internelor si-a achitat cu brio toate sarcinile asumate pentru aderarea la Spatiul Schengen, iar Romania este pregatita sa apere granitele Europei.

Discursul sau a fost salutat cu aplauze furtunoase in sala de sedinte a MAI, la fel cum s-a intamplat, de altfel, cu aproape fiecare participant.

Citește și
Lebede
Politistii comunitari din Piatra Neamt, de paza la 60 de lebede. Afla de ce
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Atmosfera victorioasa din minister s-a schimbat insa complet dupa ce a vorbit presedintele Traian Basescu.

Seful statului a criticat dur toate structurile Ministerului Administratiei si Internelor, dar mai ales politia.

Sinteza declaratiilor presedintelui Traian Basescu:

-► Puteti fi convinsi ca sunt multi oameni pe care ii apreciez pentru activitatea pe care o desfasoara in interiorul MAI. Si totusi ministerul nu este la nivelul la care ar trebui sa fie un minister european. Oriunde pui degetul apare un element de coruptie. Fie ca vorbim de ce am vazut zilele acestea la frontiere, fie ca vorbim de intelegeri cu grupuri de crima organizata la nivel local. Sunt tot structuri ale MAI. Aveti un cadru de lupta impotriva crimei organizate si a evaziunii fiscale prin hotarea CSAT, care stabileste un parteneriat intre institutii.

Este adevarat ca a doua parte a anului ne arata care ar putea fi solutia acestei colaborari. Dar ele inca sunt puse sub semnul intrebarii ca eficienta, datorita calitatii unora dintre functionari. Si aici nu ma refer strict la AMAI, mai sunt si altele implicate.

-► Toate procesele de restructurare din acest minister, de multi ani incoace s-au limitat la aceasta pacaleala servita oamenilor politici. Nu este adevarat si nu mai putem spune ca restructuram si eficientizam MAI doar invartind casute in organigrama. Nici la nivel central, nici la nivel teritorial. Cel putin eu nu voi putea fi pacalit cu aceasta noua reorganizare. Vreau o evaluare om cu om.
-► Sa va spun ce trebuie facut, in ce conditii eu as putea sa consider ca acest minister este reformat. Primul lucru este reforma calitatii oamenilor. Daca nu veti veghea la un proces de curatare a ministerului cu structurile lui de la Bucuresti pana la ultima coloana, credibilitatea ministerului nu va fi apreciata.
-► De aceea domnule ministru si dvs domnilor chestori va cer un tip de restructurare cum nu ati mai facut pana acum. Numai asa putem considera ca intram intr-un proces de restructurare. Sigur foarte multi ministri s-au plans de numarul insuficient de politisti. Realitatea arata ca suntem mult peste media europeana, deci aveti de unde selecta.
-► Marea problema a celor cu care am discutat era "ce face statul pentru ei". A inceput sa dispara ideea ca prima obligatie este a ta, servant al MAI catre misiunea ta, si abia a doua intrebare este "bun, ce face statul pentru mine". A inceput o abordare de tip "targ". Si aici avertizez si sindicatele. Modul de tolarare nu are nimic de-a face cu o structura piramidala.

-► Cer sa se treaca imediat la o evaluare a celor care au functii de conducere. Domnilor politisti, pompieri...intelegeti ca fara acest lucru nu veti avea performanta. Fara o selectie a oamenilor. Profesionalism si integritate.
-► As vrea sa stiti ca esential pentru Romania este ca institutiile statului sa functioneze la parametri normali. Luand judetele.. se vede de la mare distanta, repet, se vede unde politia este garanta cu grupurile de crima organizata locala, fie ele romi sau romani. Va pot enumera oricand judetele unde politia ar trebui sa fie atenta cu ce se intampla acolo sau mai bine zis cu ce nu se intampla acolo. Cred ca trebuie sa mentineti prioritatile.
-► Vreau sa stiu ca ati demontat toate aceste grupari ale ticalosiei. Nu am de gand sa va cer mult mai mult de atat, decat sa va faceti datoria, in limitele legii si fara menanjamente pentru cei care o incalca, indiferent ce sunt ei.
-► Vreau sa intelegeti foarte bine. Apreciez munca multora dintre dvs. In acelasi timp stiu foarte bine ce stiti si dvs. Sigur, nu aprob, dar stiu ca sunt destui oameni in MAI care nu-si fac datoria, convietuiesc cu crima organizata.

-► "Am o mare rugaminte. Eu inchei acum, nu vreau sa aplaude nimeni, ca n-aveti de ce. Va multumesc."

Sinteza declaratiilor ministrului Administratiei si internelor, Traian Igas:

-► Infractiunile de evaziune fiscala in anul 2010 au crescut cu 54% fata de anul precedent.
-► In ceea ce priveste mediul infractional din sfera criminalitatii organizate, in anul 2010 au fost identificate 757 de grupuri de crima organizata, cu 11,49% mai multe decat in anul 2009.
-► Au fost destructurate 286 de grupuri organizate si coordonate in scopul comiterii de infractiuni grave, cu 16,26% mai multe fata de 2009. Peste 2.000 de persoane care faceau parte din aceste grupari au fost trimise in judecata, iar 46,23% dintre membrii acestora au fost arestati.
-► Au fost destructurate 66 de grupari organizate din sfera traficului de fiinte umane si migratie ilegala. 499 de persoane au fost trimise in judecata.
-► Criminalitatea informatica: 59 de grupari organizate au fost destructurate, iar 528 de persoane implicate in aceste activitati de natura penala au fost trimise in judecata.
-► In anul 2010 au fost invinuite 1.503 de persoane, dublu fata de anul anterior. Dintre acestea, 376 faceau parte din structurile MAI, in crestere cu 10% fata de 2009. 67 de persoane aveau functii de conducere, iar 309 functii de executie.

Sinteza declaratiilor procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi:

-► Pentru politia romana, o prioritate in acest an trebuie sa fie combaterea coruptiei
-► Lectia acestui an (2010, n.r.) a fost ca singura masura de combatere a coruptiei a fost dialogul intre institutii
-►Neincrederea in ceea ce facem se naste si din incoerenta de comunicare sau chiar din conflictul dictat de orgolii
-► Va felicit pentru activitatea din acest an

Sinteza declaratiilor directorului SRI, George Maior:

-► Din punct de vedere al cooperarii si al schimbului de informatii am transmis in 2010 peste 3.00 de informatii foarte importante pe planul combaterii riscurilor de care vorbea si doamna procuror
-► Deciziile CSAT de combatere a contrabandei au avut un rol decisiv
-► Din punct de vedere al interactiunii cu ministerul ar fi necesara o mai buna colaborare, in perspectiva.
-► Vreau sa felicit lucratorii din MAI pentru profesionalism, intr-un an dificil.
-► Suntem pregatiti din acest punct de vedere (al aderarii la Schengen, n.r.), desigur asteptam decizia, care este politica. Avem o cunoastere buna din punctul de vedere al protejarii frontierelor.

Sinteza declaratiilor premierului Emil Boc:

-► Apreciez eforturile pe care MAI, ministrul Igas precum si fostul ministru Vasile Blaga le-au depus pentru aderarea la Spatiul Schengen.
-► Sustin si voi sustine orice demers al MAI de intarire a ordinii si sigurantei publice in Romania. Aveti in mine un partener neconditionat in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei si a evaziunii fiscale. Voi demite orice demnitar al statului numit prin ordin de premier impotriva caruia Parchetul a inceput urmarirea penala.
-► Ceea ce se intampla astazi in ce priveste combaterea coruptiei nu are nicio legatura cu aderarea la spatiul Schengen ci arata ca institutiile statului functioneaza.
-► Am cerut prefectilor sa colaboreze in combaterea fenomenului de etnobotanice. De aceea va solicit sa puneti in practica ordinul semnat in acest sens pentru combaterea fenomenului.

Anul 2010 a fost pentru Ministerul Administratiei si Internelor

unul foarte greu, din cauza scandalurilor care au afectat imaginea institutiei.

In septembrie 2010 mitingul neautorizat al politistilor a ajuns la Palatul Cotroceni, unde situatia a degenerat din cauza injuriilor lansate la adresa sefului statului. De asemenea, unii politisti si-au aruncat caschetele cu insemnele institutiei in curtea Palatului Cotroceni.

De asemenea, unii politisti aveau tocurile pistoalelor la vedere, iar autoritatile au stabilit ca au fost persoane care purtau arme.

Dupa acest miting, Traian Basescu si Emil Boc au renuntat, o perioada, la serviciile structurilor MAI.

Mitingul politistilor a condus, de asemenea, la demisia de onoare a lui Vasile Blaga din functia de ministru al Internelor, in 27 septembrie.

Dan Fatuloiu, implicat ulterior in cel mai mare scandal de coruptie in legatura cu MAI, a fost singurul care nu s-a oferit sa-si prezinte demisia de onoare alaturi de Blaga, asa cum au facut ceilalti secretari de stat si sefi de arme.

Dupa demisia lui Blaga, seful statului a declarat ca vrea un raport privind mitingul politistilor - document pe care l-a primit dupa aproximativ o saptamana. Concluziile acestui raport nu au fost facute publice.

Ceea ce se mai stie este ca cinci politisti care aveau arme la ei in timpul mitingului sunt cercetati de Parchet si ca fostul sef Jandarmeriei Capitalei a fost demis.

Sedinta de bilant a MAI pe 2010 are loc si in contextul conturarii tot mai clare a unei decizii privind amanarea intrarii Romaniei in Spatiul Schengen la data asumata de autoritati, martie 2011.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
10 politisti si jandarmi, cercetati disciplinar in scandalul prostituatelor
10 politisti si jandarmi, cercetati disciplinar in scandalul prostituatelor

Zece politisti si jandarmi din Vaslui vor fi cercetati disciplinar, pe linie de serviciu, pentru ca ar fi fost clientii fostului politist retinut de procurorii DIICOT pentru trafic de minore.

Politistii comunitari din Piatra Neamt, de paza la 60 de lebede. Afla de ce
Politistii comunitari din Piatra Neamt, de paza la 60 de lebede. Afla de ce

Eveniment de senzatie la Piatra Neamt. 60 de lebede, care au ales sa ierneze acolo, au schimbat in bine fata orasului. Politistii comunitari au aflat insa ca unii le vad deja in ciorba, asa ca au hotarat sa pazeasca zburatoarele.

Codul bunelor maniere a devenit litera de lege la IPJ Covasna
Codul bunelor maniere a devenit litera de lege la IPJ Covasna

S-au dus zilele cand politistii cu cascheta pe-o ureche dirijau traficul cu o mana in buzunar. Cel putin in Covasna, unde seful politiei judetene a transformat codul bunelor maniere in litera de lege.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.