Basescu da de pamant cu Politia: "Oriunde pui degetul, apare coruptia!"

22-02-2011 13:30

Basescu declara razboi coruptilor din MAI. Presedi...
Basescu da de pamant cu Politia: Oriunde pui deget...

Pentru prima data de cand este sef al statului, Traian Basescu s-a lansat intr-un atac fara precedent asupra angajatilor Ministerului Administratiei si Internelor. Presedintele a acuzat existenta coruptiei si legaturile cu crima organizata.

Cele mai grave acuzatii lansate de presedintele Romaniei s-au referit la existenta unor legaturi stranse intre gruparile de crima organizata la nivel national si diferite structuri al Ministerului Administratiei si Internelor.

"Oriunde pui degetul, apar elemente de coruptie. Fie ca vorbim de ceea ce am vazut anul trecut la Pitesti, cu permisele auto, fie ca vorbim de ce s-a intamplat zilele acestea prin frontiere", a spus Traian Basescu.

El a spus ca exista judete in Romania unde coruptia "se vede" de la mare distanta, insa mai-marii politiei nu fac absolut nimic, pentru ca sunt "toleranti" cu gruparile de crima organizata.

"Luand baza tarii si judetele.. se vede de la mare distanta, repet, se vede unde politia este toleranta cu grupurile de crima organizata locale, fie ele de romi sau de romani. Va pot enumera oricand judetele unde Ministerul de Interne ar trebui esa fie atent cu ce se intampla acolo sau mai bine zis cu ce nu se intampla acolo. Iar acest lucru il stiti si dumneavoastra'", a declarat Traian Basescu.

Concret, seful statului le-a cerut sefilor din MAI sa declanseze cu adevarat lupta impotriva crimei organizate.

"Vreau sa stiu ca ati demontat toate aceste grupari ale ticalosiei!"

El a sustinut ca restructurarea ministerului trebuie sa inceapa cu evaluarea cadrelor de conducere de la nivel central si local din structurile MAI: "Este greu pentru un sef de inspectorat judetean sa se impuna (...) cand el profesional este subred si se stie ca a fost numit cu sprijinul partidului X si va pleca odata ce acel partid va pleca de la guvernare", a spus Traian Basescu.

Vizibil nervos, presedintele a declarat ca, pana acum, reformarea ministerului a insemnat doar "invartirea unor casute", de fapt "o pacaleala pentru oamenii politici si public".

"Nu ma va impresiona deloc daca domnul ministru Igas vine in CSAT cu un nou rand de patratele altfel asezate, voi aprecia daca vine cu un sistem de selectare a oamenilor care mai pot ramane in minister", a declarat seful statului.

Mai mult, Basescu a promis ca, de aceasta data, nu se va lasa pacalit daca va vedea o asa zisa restructurare. In opinia sa, exista doua ministere care nu au putut fi reformate in ultimii 20 de ani: Ministerul Finantelor si Ministerul Administratiei si Internelor.

"Cer sa se treaca imediat la o evaluare a celor care detin functii de conducere, simultan cu evaluarile pe alte paliere", a spus seful statului.

La inceputul discursului, Basescu a precizat ca exista oameni in MAI pe care ii apreciaza pentru activitatea pe care o desfasoara, dand drept exemple inundatiile sau la incendiile.

La finalul declaratiilor, Traian Basescu a fost atat de nervos, incat le-a cerut celor din sala sa nu il apalude, pentru ca nu au motive.

"Am o mare rugaminte. Eu inchei acum, nu vreau sa aplaude nimeni, ca n-aveti de ce. Va multumesc", a spus seful statului, inainte de a parasi sala de sedinte a MAI.

Citeste aici declaratiile integrale ale presedintelui Traian Basescu, premierului Emil Boc si ministrului MAI Traian Igas la bilantul ministerului de interne.


VIDEO PROTVPLUS.RO