Intai Constanta, acum orasul Roman! Sute de pasari gasite moarte in parc


Ultimul update: Marti 06 Noiembrie 2012 19:37
Data publicarii: Joi 13 Ianuarie 2011 00:00
Categorie: Stirile tale

Sute de pasari moarte ii inspaimanta pe locuitorii din Roman: zburatoarele sunt gasite, unele inca in agonie, in parcul orasului. Chiar si cele care inca traiesc le mor sub ochi specialistilor.

Ai surprins imagini la tine in oras cu ciudatul fenomen? Trimite-le reporterilor nostri sau suna la 021 9454.

De doua zile, oamenii din Roman nu se mai apropie de parcul din oras. Sute de ciori moarte sunt imprastiate peste tot, inclusiv in locurile de joaca.

Peisajul este unul infiorator, mai ales ca unele zburatoare sunt in agonie si nici nu pot fi ajutate.

Prima ipoteza, cum ca au murit de frig nu se sustine deloc, pentru ca in ultimele zile temperaturile au fost peste 0. Ca si la Constanta, unde la fel zeci de ciori zaceau moarte, nici aici specialistii nu au gasit indicii clare despre ce se intampla.

"Pana la examenul de laborator ne gandim la un consum de seminte tratate de pe camp", spune Cornel Pavelescu, medic veterinar.

Este singura varianta care sta in picioare. Este exclus ca lipsa hranei sa fi fost cauza, pentru ca se stie - ciorile sunt pasari extrem de descurcarete.

"Exploateaza diverse resurse de hrana si poate fi ca mortalitatea sa fie indusa de consumul de cereale sau diverse surse", este de parere Sebastian Bugariu de la Societatea Ornitologica Romana.

"Ciorile sunt o specie puternica, deci ar fi putut muri din cauza unei otraviri care este dificil de detectat. Sunt cazuri in care pesticidele au avut un efect negativ asupra pasarilor", a declarat doctorul Martin Fowlie, BirdLife.org.

Pe langa hrana, chiar si copacii daca au fost stropiti cu diferite substante daunatoare pentru pasari ar putea fi o cauza.

Romania devine acum un punct pe o harta care se tot modifica de cateva saptamani. Mii de zburatoare si pesti, gasiti morti inexplicabil, au ingrozit lumea intreaga. De la inceputul anului, in Statele Unite, Brazilia, Noua Zeelanda si Europa, oamenii au vazut cum diverse specii de pasari cad secerate din cer. Turturele, grauri, porumbei, corbi.

Specialistii cauta in continuare raspunsuri concrete.

Sfarsitul lumii? Grauri turmentati si ciori moarte la Constanta

Semnele Apocalipsei? Milioane de pesti morti in Brazilia si Noua Zeelanda

Ornitologii: Ciorile din Constanta nu au murit de foame. Sunt oportuniste!
Sfarsitul lumii? Grauri turmentati si ciori moarte la Constanta
Noi semne ale potopului? Zeci de mii de crabi morti, pe plajele din Anglia
VIDEO PROTVPLUS.RO