Digul de aparare de la Galati este gata. 8000 de oameni spera intr-o minune
Digul de aparare de la Galati, la care lucreaza 1.400 de pompieri si jandarmi, este gata spun autoritatile. Totusi edilii din zona sustin ca acesta nu va opri apa si ca va fi nevoie sa se inunde controlat zona digului de la Cotul Pisicii.
Viceprimarul Galatiului, Nicusor Ciumacenco, a declarat ca, in opinia sa, construirea digului de protectie nu este suficienta pentru siguranta celor aproximativ 8.000 de locuitori aflati in zona inundabila a Dunarii.
El crede ca Guvernul ar trebui sa recurga la masura anuntata de catre ministrul Vasile Blaga ca fiind una extrema, respectiv de spargere a digului de la Cotul Pisicii, de pe malul tulcean al Dunarii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Harta cu zona inundabila din spatele digului de la Cotul Pisicii.
Conform viceprimarului, daca digul de protectie care a fost construit pe o lungime de 4,5 kilometri va ceda, aproximativ 8.000 de oameni ar trebui evacuati, iar zeci de societati vor trebui inchise, pagubele fiind de zeci de milioane de euro.
Pe de alta parte, 20 de familii care locuiesc in zece case din afara zonei de protectie a digului construit la Galati, spun ca sunt in pericol de a fi inundati. Autoritatile locale au adus in zona nisip si saci, si incearca sa protejeze si aceste case.
Marti dimineata, nivelul Dunarii era, la Galati, de 680 de centimetri.
In schimb, Siretul este in scadere accentuata, masurand 711 centimetri.
Luni, ministrul de interne, Vasile Blaga, a declarat ca a fost trimisa o echipa de genisti care sa detoneze digul de la Cotul Pisicii si sa protejeze astfel orasul Galati de inundatii in cazul in care debitul viiturii va fi mai mare decat cel asteptat.
Locuitorii din Grindu sunt revoltati de acest plan al autoritatilor, pentru ca localitatea lor va fi rasa de pe suprafat pamantului daca digul de la Cotul Pisicii va fi spart.
Conform avertizarilor hidrologice, varful de viitura pe Dunare va ajunge la Galati in 7 iulie, cand se prognozeaza ca nivelul Dunarii va atinge 690 de centimetri si un debit de 17.860 de metri cubi pe secunda.
Potrivit autoritatilor locale, daca digul de la Galati va ceda va fi inregistrat cel mai mare dezastru urban de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.