"Cutremur mare in Vrancea, curand!", spun ucrainenii. Romanii neaga
Vom avea sau nu un cutremur de mare magnitudine in zona Vrancea? Ucrainenii sustin ca da si chiar curand. Seismologii nostri ii contrazic: nici vorba pana in 2020.
Seismologii de la Kiev pretind ca un cutremur in zona Vrancea ar putea avea loc curand. Vorbim despre un seism de magnitudine mare: 7 pe scara Richter.
Olexandr Kendzera, director adjunct la Institutul de Geofizica "S.I. Subotin" a declarat pentru postul de televiziune local Kanal 24, ca "un cutremur mare nu a fost de mult timp, iar ciclicitatea cutremurelor mici trebuie sa se termine, asa ca putem presupune ca un cutremur mare se va simti in scurt timp pe teritoriul tarii noastre".
Cutremurele din zona Vrancea, de regula, sunt pericuolase pentru cladirile inalte, aflate pe zone ridicate din cauza freceventelor inalte care le pot afecta.
Specialistii romani confirma ca Vrancea poate produce un seism mare dar nu acum, ci peste 10 ani.
Daca se adeveresc spusele lor, urmatorul seism ar trebui sa fie unul la o adancime de peste 100 de kilometri si ar merge, teoretic, spre Rusia. Asta nu inseamna ca bucurestenii ar putea sa scape de unda de soc.
Gheorghe Marmureanu, director al Institutului de Geofizica "Horia Hulubei" spune la randul sau ca "sigur nu putem discuta pana in 2020 de un seism atat de mare. Nu se pune problema unui cutremur catastrofal de mare adancime pentru ca Vrancea inca nu este incarcata".
Acum 33 de ani, unda de soc a avut epicentrul la 96 de kilometri si s-a propagat spre sud-estul tarii afectand puternic Capitala. In noiembrie 1940 epicentrul a fost la 150 de kilometri, adica mult mai jos, in mantaua Pamantului, sub primul strat din scoarta, si astfel unda s-a propagat spre nord afectand orase din zona Moldovei si pana la Moscova unde au cazut cateva blocuri
In ultimii 10 ani, seismologii nostri au tot amanat in declaratii momentul producerii unui cutremur de mare magnitudine.
In 2002 se vorbea de un seism dupa 2006. Ulterior s-a anuntat unul dupa 2010, iar acum vorbim despre un nou, sa-i spunem, ragaz.
Pana in 2020, cand s-ar putea produce marele cutremur, Romania ar mai putea avea parte de un seism mai mic, de magnitudine 6 pe scara Richter, din spusele lui Gheorghe Marmureanu.