Romania se ineaca in suferinta. 22 de morti, mii de case distruse
UPDATE: Romanii sunt pribegi in tara lor. 7000 de oameni au fugit din fata potopului, tarand dupa ei animalele, singura lor comoara. In urma au ramas in voia sortii aproape 3000 de case pline de mal si gunoaie. Iar 200 au fost rase de pe fata pamantului.
22 de copii, femei si barbati n-au mai vazut iesirea din acest tablou apocaliptic, in care cerul pare in razboi cu pamantul si arunca perdele de apa, inspre noi.
Pe www.stirileprotv.ro ai in permanenta informatii actualizate despre viiturile care ameninta oamenii:
23:11 Familiile in randul carora au fost inregistrare decese in urma inundatiilor din ultimele zile vor primi ajutoare de inmormantare in cuantum de cate 5.000 lei, a decis Guvernul in sedinta de miercuri. Premierul Emil Boc a cerut anterior ministrilor sa fie prezenti in zonele calamitate pana la finalul inundatiilor si ca prefectii aflati in concediu de odihna sa fie rechemati imediat la munca, insistand totodata, impreuna cu ministrul Administratiei, pentru "masuri mai ferme" de evacuare a sinistratilor.
22:18 Prefectul de Suceava, Sorin Popescu, a dispus, miercuri seara, inchiderea circulatiei rutiere intre comunele sucevene Veresti si Udesti dupa ce podul peste raul Suceava s-a inclinat la 45 de grade din cauza debitului marit al raului.
21:00 Un numar de 33 de comune si orase din judetul Suceava au fost afectate in urma furtunii puternice de miercuri dupa-amiaza, cand mai multe drumuri au fost rupte de ape, iar sute de case au ramas izolate, in timp ce cateva sute de persoane au fost evacuate din locuintele inundate.
Potrivit unui ultim raport al Prefecturii Suceava, in comuna Arbore satul Clit a fost inundat, podul de pe DN 2K a fost afectat, iar circulatia este oprita. De asemenea, podul de pe DN 2E este distrus, iar circulatia a fost inchisa. In comuna Darmanesti, DJ 209 D este inundat intre kilometrii 22-24, 60 case au fost inundate si 103 persoane evacuate.
19:58 Un dig de aparare al localitatii Buliga aflat pe bratul Borcea al Dunarii s-a spart, miercuri seara, pe o distanta de aproximativ sase-sapte metri, spartura aflandu-se la o distanta de aproximativ 300 de metri de zona locuita, iar apa a inundat aproximativ cinci hectare de terenuri agricole.
19:46 Peste o mie de persoane sunt sinistrate in localitatile afectate de inundatii din judetul Botosani, potrivit datelor prezentate, miercuri, in Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta, unde primarii au aratat ca principala problema cu care se confrunta oamenii este lipsa apei potabile.
19:44 Aproape 260 de case si anexe gospodaresti, 125 de fantani, trei drumuri si 13 poduri si podete au fost inundate in urma viiturii produse pe cursul paraului Argena din judetul Caras-Severin, iar 450 de persoane din satul Submarginea sunt izolate.
19:30 Specialistii Administratiei Nationale "Apele Romane" (ANAR) intentioneaza sa atenueze cu ajutorul acumularii Bucecea noul val de viitura asteptat pe Siret dinspre Ucraina, pentru ca acesta sa nu se suprapuna cu o alta viitura asteptata in orele urmatoare pe raul Suceava.
18:20 Bilant partial in Covasta: peste 800 de curti si locuinte, 1.600 de hectare de terenuri agricole, pasuni si fanete, precum si drumuri au fost inundate in ultimele zile.
17:40 Alte 250 de persoane au fost evacuate, in Suceava, iar 60 izolate în urma furtunilor din aceasta dupa-amiaza. 11 comune si orasele Milisauti si Frasin au fost afectate.
16:20 O batrana care urma sa fie evacuata a facut infarct si a murit. Femeia era din comuna nemteana Ion Creanga si, desi a fost dusa la spital de urgenta, dupa ce i s-a facut rau, medicii nu au mai putut sa o salveze. Peste 6.000 de oameni din sapte comune din judetul Neamt, respectiv Doljesti, Tamaseni, Sagna, Gadinti, Icusesti, Ion Creanga, Horia si din cartierul Nicolae Balcescu din Roman au fost evacuati, pentru a nu fi surprinsi de revarsarea raului Siret.
16:10 Nivelul Siretului in judetul Iasi este in scadere, in prezent nu exista risc de inundatii, spune primarul comunei Halaucesti.
16:00 In judetul Suceava apele au distrus 43 de case si au avariat 3.116. Pana acum 1.275 de persoane au fost evacuate. Este declarata stare de alerta in localitatile Dolhasca, Gramesti, Zamostea, Zvoristea, Adancata, Hantesti, Siminicea, Dumbraveni, Veresti, Fantanele si Liteni, din cauza inundatiilor puternice in urma carora cinci persoane si-au pierdut viata si una este data disparuta.
15:05 Se asteapta o noua viitura in urma unei furtuni in zona Sucevita-Marginea, in judetul Suceava.
15:00 Medicii de familie din zonele inundate primesc vaccinuri pentru imunizarea populatiei.
14:50 Asociatia Magistratilor face apel la cetateni sa doneze bani pentru persoanele sinistrate.
14:40 Guvernul le-a cerut prefectilor din judetele afectate de inundatii sa renunte la concediu si sa dispuna "masuri mai ferme" de evacuare. Potrivit autoritatilor, codul galbel meteo va fi mentinut si joi, iar codul rosu hidro va ramane in vigoare pana vineri.
14:30 Bilantul victimelor de la inundatii: 22 de morti.
14:00 100 de jandarmi, pompieri, politisti si localnici au fost mobilizati in zona Capeni - Baraolt, din judetul Covasna, pentru consolidarea si suprainaltarea digului de protectie pe un afluent al Oltului, pentru a feri zona de inundatii.
13:50 CFR anunta ca a inchis sute de rute din nordul, estul, centrul si vestul tarii din cauza inundatiilor.
13:40 35 de locuinte din Dorohoi au fost inundate din nou, 180 de persoane au fost evacuate.
13:30 Suceava: alte doua drumuri nationale, DN 2K si DN 2H, blocate in orasul Milisauti.
09:00 Un varf de viitura a fost asteptat miercuri dimineata, iar autoritatile locale au evacuat aproape 20.000 de oameni, cei mai multi in Neamt si Iasi.
Si in Bacau, Suceava si Botosani 10.000 de localnici au facut noapte alba, de teama ca vor veni suvoaiele revarsate peste ei.
Dupa ce au fost anuntati ca o viitura puternica urmeaza sa loveasca si o parte din comuna Tamaseni, pompierii au inceput sa evacueze localnicii. I-au dus in scoli si gradinite, situate intr-o zona mai inalta din sat. Inainte sa isi paraseasca locuintele, oamenii au salvat putinul care le-a mai ramas de la inundatiile din anii trecuti.
Au urcat lucrurile de valoare prin poduri, iar unii au decis sa stea sa le pazeasca, indiferent de risc.
06:00 La Roman sute de oameni au lucrat zi si noapte la intarirea digului de pe malul Siretului. Au pus saci cu nisip care sa opreasca suvoaiele ce s-ar putea revarsa peste oras.
In continuare militari, jandarmi si localnici muncesc cot la cot in Iasi, Neamt si Bacau, ca sa intareasca digurile de-a lungul Siretului cu saci de nisip.