MAI: Stare de alerta in Iasi, Suceava si Neamt! Zone amenintate de viituri
O parte din populatia din Pascani, Roman si din peste 20 de localitati urmeaza sa fie evacuata. Starea de alerta se va mentine pana la scaderea debitelor unor rauri sub cota de atentie. Accesul populatiei in zona digurilor este interzis.
Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, a semnat, ordinele prin care s-a declarat stare de alerta, pentru a fi luate masuri speciale de evacuare a populatiei.
Astfel, in judetul Iasi este stare de alerta in orasul Pascani si in comunele Lespezi, Stolniceni-Prajescu, Mogosesti Siret, Mircesti si Rachiteni.
In judetul Neamt se vor lua masurile speciale, in urma instituirii starii de alerta, in municipiul Roman, precum si in localitatile Doljesti, Tamaseni, Sagna, Gadinti, Horia, Ion Creanga si Icusesti.
De asemenea, in judetul Suceava este declarata stare de alerta in localitatile Dolhasca, Gramesti, Zamostea, Zvoristea, Adancata, Hantesti, Siminicea, Dumbraveni, Veresti, Fantanele si Liteni.
Prefectul de Neamt, Mihai Arhip, a dispus evacuarea din case a peste 11.000 de persoane din sapte comune si un cartier al municipiului Roman, ca urmare a instituirii starii de alerta, fiind asteptata o crestere semnificativa a debitului raului Siret.
Prefectul a spus ca a emis ordinul de evacuare a populatiei din opt localitati ale judetului. El a precizat ca autoritatile intampina probleme cu unele persoane care refuza sa isi paraseasca locuintele. Potrivit acestuia, in jurul orei 19.00 a inceput evacuarea unor persoane greu transportabile. La randul sau, colonelul Radu Nistor de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Neamt a spus ca se estimeaza ca vor fi evacuate 11.313 persoane din sapte comune si din cartierul Nicolae Balcescu al municipiului Roman.
Pentru prevenirea inundatiilor, in prezent se lucreaza la suprainaltarea unor diguri de pe raul Siret, in mai multe localitati. Reprezentantul ISU a mai spus ca, totodata, se fac diguri de protectie din saci cu nisip in orasul Bicaz.
Debitul Siretului ar urma sa ajunga, miercuri dimineata, la 2.000 de metri cubi pe secunda in zona Lespezi, dublu fata de valoarea inregistrata marti dimineata, cresterea fiind generata de intrarea pe cursul romanesc a unui varf de viitura venind dinspre Ucraina.