Ucisa de microbii din spital? O fetita de 6 luni a murit de septicemie
Intram in spital cu un diagnostic si ne externam cu un altul, provocat chiar de microbii din unitatile medicale. Aproape 10.000 dintre noi o patesc an de an, scrie in statisticile oficiale.
Numarul celor care capata o infectie pe durata internarii este si de zece ori mai mare, sustin epidemiologii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Chiar acum se desfasoara o ancheta la maternitatea din Viseul de Sus, Maramures, unde o fetita de 6 zile a murit, din cauza unui bacil, luat nu se stie inca de unde.
Distrusi, parintii spun ca fiica li s-a nascut sanatoasa, insa dupa trei zile, starea i s-a inrautatit, iar analizele au aratat ca avea in organism bacilul pioceanic.
Dupa alte trei zile grele, fetita a fost transferata in Baia Mare. A murit la cateva ore, iar legistii au stabilit ca avusese septicemie - o infectie generalizata.
Medicii sunt precauti - putea lua bacteria ucigasa de oriunde, spun ei.
Cei de la Directia de Sanatate Publica precizeaza ca au luat probe din maternitate si asteapta sa vada daca bacilul va iesi pozitiv la analize. Pe de alta parte, epidemiologii afirma ca de cele mai multe ori, aceasta bacterie pioceanica circula prin spitale - mediul in care devine activa.
An de an, mii de pacienti ai spitalelor noastre pleaca din saloane cu diverse infectii contactate accolo.
O problema cu care se confrunta de altfel multe dintre unitatile sanitare din Europa. Datele arata ca, anual, sunt inregistrati peste 4 milioane de oameni cu infectii capatate in spitale. Circa 40.000 isi pierd viata.
Majoritatea fac infectii sunt in sfera urinara, la caile respiratorii, sau la nivelul plagilor chirurgicale. Totodata, sunt si cateva sute care fac septicemie.
Autoritatile spun ca infectiile intraspitalicesti nu sunt cauzate in totalitate de calitatea actului medical, ci sunt produse inclusiv de germeni pe care apartinatorii si bolnavii ii pot aduce in spitale.
Sunt o reala problema in toate sectiile medicale, mai ales la reanimare si la chirurgie, asta pentru ca multi germeni au devenit rezistenti la solutiile antibiotice.
la noi, in continuare, nu sut raportate toate infectiile pe care le capata pacientii in spitale in timpul tratamentului, pentru ca nu sunt nici medici epidemiologi - sunt 200 de doctori la 460 de spitale.