Atentie la telefoanele cu bluetooth! Datele din aparat pot fi furate
La o simpla cautare pe internet apar zeci de softuri care va invata cum sa patrundeti in orice telefon celular si sa aveti acces direct la datele din aparat.
Comunicarea moderna are si dezavantaje. Daca pana acum hacker-ii vanau informatiile din computere, acum marea provocare pentru ei este sa sparga telefoane. Aproape toti posesorii de telefoane mobile au descarcat sau au incarcat fisiere prin blootooth.
Totusi, riscul ca altcineva sa le acceseze agenda telefonica si celelalte date din telefon este mare. Si asta dupa ce pe internet au aparut softuri care pot fi descarcate gratuit prin intermediul carora hotii pot intra in memoria celularului si pot fura informatii pretioase sau mai rau de atat.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Pentru telefoanele de ultima generatie au existat anumite bug-uri, cand utlizatorul nici macar nu stia ca telefonul lui este controlat, putea sa faca apeluri in numele lui, putea sa intercepteze si sa asculte apeluri, deci riscul era enorm", explica Mihai Mlesnita, specialist securitate IT.
Cum cei mai multi dintre cei care au fost pradati nu stiu asta, plangeri la politie nu exista in acest moment. Anchetatorii spun insa ca astfel de furturi de informatie sunt de obicei legate de alte cazuri. Cum ar fi detectivi care incearca sa afle amanunte despre o persoana sau infractori care urmaresc o victima.
"Pana la aceasta data nu am avut niciun caz de accesare neautorizata a unui telefon mobil. Din punct de vedere legal aceasta poate fi incadrata la accesarea neautorizata la un sistem informatic. Este pedepsita cu inchisoare de la 3 la 12 ani. Pe e-mail exista astfel de reclamatii", declara un politist de la criminalitatea informatica.
Si cei care descarca astfel de programe care ii ajuta sa spioneze se supun unui risc. O data luat, softul acesta poate fi de fapt un virus care trimite toate informatiile celui care l-a creat.
Fabricarea softului nu este ilegala. Legea ii pedepseste doar pe cei care-l folosesc. Specialistii ii sfatuiesc romanii care au telefoane de ultima generatie sa tina bloototh-ul inchis cata vreme nu fac niciun transfer de date.
Un sfat similar a primit si presedintele Statelor Unite, Barack Obama, de la serviciul secret american. Agentii i-au cerut sa renunte la Blackberry pentru ca nu este sigur.