Actorul Stefan Iordache a incetat din viata
Maestrul Stefan Iordache a incetat din viata intr-un spital Din Viena. Actorul in varsta de 67 de ani se afla de vineri in clinica austriaca, dupa ce vreme de o saptamana fost internat la Spitalul Elias din Bucuresti.
Stefan Iordache a jucat teatru, pentru ca asta i-a fost menirea. Actorul recunostea intr-un interviu ca nu si-a dorit sa urce pe scena, dar nu stie "sa faca altceva". Mai bine ca nu a stiut ar spune sutele de admiratori ai maestrului.
Stefan Iordache s-a nascut in 3 februarie 1941 la Calafat. La inceputuri, a jucat la Teatrele din Resita, Timisoara si Constanta si a ajuns incet la Teatrul Nottara. Aici, a valorificat sansa de a se intalni cu dramaturgul si directorul Horia Lovinescu, cu regizori precum Sanda Manu, Dinu Cernescu, Petrica Ionescu (rolurile din Crima si pedeapsa, Viziuni flamande sau Hamlet raman de referinta), cu actori precum Ileana Predescu, Liliana Tomescu, Gilda Marinescu, George Constantin, Ion Dichiseanu, Alexandru Repan, Stefan Radof, Emil Hossu.
Cand a simtit ca nu se mai poate exprima la Nottara, la chemarea lui Dinu Sararu, s-a transferat Teatru Mic, unde a jucat in piese ale Catalinei Buzoianu sau ale lui Silviu Purcarete, cu partenere precum Valeria Seciu sau Carmen Galin. Dupa 1989, refugiat la teatrul din Craiova, a jucat in "Titus Andronicus" al lui Purcarete, un rol memorabil.
O alta parte importanta a carierei lui Stefan Iordache a fost cea de pe marile ecrane. A adus prestigiul unui mare actor de teatru, dand greutate unor partituri nu totdeauna ofertante. Se retin eroii dominati de dileme existentiale, din filmele regizorilor Mircea Danieliuc, Dan Pita, Serban Marinescu. A jucat in "Ciuleandra", "De ce trag clopotele, Mitica?", "noiembrie, ultimul bal", "Cel mai iubit dintre pamanteni", iar anul tecut in "Ticalosii".
Discret cu viata personala, Stefan Iordache nu a avut copii, dar acesta a ramas marele regret al vietii sale. Intr-un interviu din iulie 2008 pentru revista "Confidential", actorul a spus "Aleg sa nu ma mai implic in societate. Ceea ce traim e o telenovela. E o manea. De prost gust".