900.000 de lei. Atat a cheltuit statul cu cele mai mari dosare din 2010
Suma nu este mare, daca ne gandim ca politistii si procurorii au reusit sa aduca in fata instantei multi infractori periculosi. Colegii lor de la FBI, de exemplu, au avut nevoie de 500.000 de dolari pentru un singur dosar: un politist care a luat spaga.
Cea mai scumpa ancheta a autoritatilor romane este furtul armelor de la Ciorogarla. In ianuarie 2009, persoane necunoscute au intrat intr-o unitate militara si au furat din depozite 62 de pistoale mitraliera, pistoale Carpati si o pusca mitraliera. Ancheta care a urmat a presupus interceptari telefonice, filaje si operatiuni speciale, cum ar fi activitatile sub acoperire.
Apoi, pentru recuperarea armelor au urmat alte luni de filaj si inflitrare in randul lumii interlope. Totul a costat peste 600.000 de lei. Rezultatul: 24 de indivizi, dintre care 11 militari, adusi in fata instantei.
Pe locul doi este ancheta in cazul Bahaian. Controversatul om de afaceri este acuzat ca ar fi ordonat asasinarea a patru persoane si ar fi infiintat o retea care comitea infractiuni economice.
Aici, procurorii au dispus expertize medico-legale de prelevare a ADN-ului pentru stabilirea identitatii victimelor si au cerut poltiistilor sa-i urmareasca indeaproape pe suspecti. Totul a costat 130.000 de lei.
Pentru solutionarea dosarului in care Iustin Covei, fiul unui judecator din Craiova, si alti 12 tineri au fost cercetati pentru fraude informatice cu prejudiciu de 20 de milioane de euro au fost cheltuiti 50.000 de lei. Banii au fost dati pe filaje, interceptari telefonice, dar si perchezitii si expertize informatice ale calculatoarelor si telefoanelor folosite de indivizi.
Unii ar putea spune ca banii s-au dus pe apa sambetei, atata timp cat niciunul dintre invinuiti nu mai este in arest, desi multi sunt recidivisti. Dosarul este pe rolul instantei.
Ancheta in cel mai mare dosar de spionaj a costat 50.000 de lei. Subofiterul MaPN Floricel Achim, care spiona pentru o putere straina, a fost urmarit si interceptat de echipe de filaj timp de cateva luni. Efectul inregistrarilor? O condamnare definitiva de 12 ani si sase luni de inchisoare pentru vanzare de documente secrete.
Cu 10.000 de lei mai putin s-au cheltuit pentru elucidarea incendiului izbucnit in luna august la maternitatea Giulesti. Sase bebelusi au murit atunci, iar cinci au ramas cu sechele, dupa ce salonul in care erau a fost cuprins de flacari. Banii s-au dus pe expertize tehnice si pe reconstituirea in detaliu a reanimarii. In total, cinci oameni, dar si spitalul, ca persoana juridica, au fost trimise in judecata.