Fostul rector al Universitatii Oradea a inselat statul cu 25 de mil. euro

Dată publicare: 08-12-2010 00:00
Dată actualizare: 29-09-2012 22:08


UPDATE: Toate bunurile fostului rector al Universitatii din Oradea, Theodor Maghiar, sunt acum sub sechestru. Patru case, doua terenuri si o limuzina, pe care omul si le-ar fi cumparat din bani incasati fraudulos.

Mai mult, el a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la opt ani de inchisoare dupa un lung proces. Este acuzat de inselaciune, fals si uz de fals, iar acum este obligat sa restituie statului aproape 25 de milioane de euro.

Theodor Maghiar a inselat statul timp de 4 ani. Trimitea la Bucuresti date false despre numarul de studenti si astfel primea de la Ministerul Educatiei sume chiar si de trei ori mai mari. Cu alte cuvinte, fiecare student in plus i-a adus castiguri uriase. La 1 ianuarie 2003, Universitatea pretindea ca are 20.599 studenti. Curtea de Conturi a gasit 7.783. Diferenta, calculata in bani, a intrat in buzunarele fostului rector.

Fostul rector nu s-a multumit cu acest castig urias. Impreuna cu fiul sau. Doru Traian, fostul decan al facultatii de medicina din Universitatea Oradea a mai comis o ilegalitate. A dat contra cost 26 de diplome false de medici unor cetateni italieni si tunisieni, care apoi si-au deschis cabinete in tarile lor.

Suma deturnata a fost estimata la aproape 25 de milioane de euro. O parte se regaseste in vilele sale din Oradea. Patru dintre ele sunt acum sub sechestru. La fel cateva zeci de hectare plus o masina de lux.

Magistratii Tribunalului Bucuresti l-au condamnat miercuri la 8 ani de inchisoare cu executare pe fostul rector. Sentinta nu este insa definitiva. Teodor Maghiar a facut astazi apel.


VIDEO PROTVPLUS.RO