47 de perchezitii! Membri din clanul Cordunenilor, ridicati
Stare de asediu la Iasi. Peste 400 de politisti, luptatori ai Jandarmeriei si procurori au facut cel putin 47 de descinderi. In tot acest timp, un elicopter a survolat amenintator zona.
Ii cautau pe temutii Corduneni si pe capul acestora, interlopul Bogdan Constantin. In final, au ridicat un numar record de suspecti, 110, si i-au dus, pe toti, la interogatorii. Acuzatiile aduse sunt dintre cele mai serioase, de la trafic de persoane, pana la fraude economice.
Nimic nu a miscat fara stirea politistilor in doua cartiere din Iasi. Din cer, toate strazile au fost monitorizate. La sol, sute de militari au batut in zeci de usi. Principala tinta a fost liderul clanului Corduneanu. Alaturi de Constantin Bogdan au fost urcati dube, fratele sau Bogdan Tofan, un var, Iulian Bogdan, si o ruda indepartata, Vasile Calin. N-au scapat nici locotenentii si nici executantii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Autoritatile ii acuza pe Corduneni de lucruri dintre cele mai grave. Se presupune ca au tinut ostatice mai multe femei, pe care le-au obligat sa se prostitueze, dar si ca au infiintat firme-fantoma prin intermediul carora au furat milioane de euro.
Chiar si iubitele interlopilor au fost invitate la discutii.
Pe seara, s-au facut filtre la toate iesirile din oras. Este cautat un alt frate din clan, si anume Petronel Corduneanu.
Ani la rand, Cordunenii au format una dintre cele mai periculoase grupari mafiote din Romania. La Iasi, sunt cunoscuti pentru scandalurile pe care le fac in cluburi, dar si pentru taxele de protectie. Ii stiu insa foarte bine si politistii din Franta sau Germania, unde si-au facut veacul. Gruparea a actionat in perioada 2006- 2009.
"Cordunenii" au fost retinuti in 10 octombrie 2004, dupa o actiune coordonata de Parchetul instantei supreme. Acestia au fost monitorizati timp de un an, iar in clan au fost infiltrati ofiteri sub acoperire. Ei au fost eliberati in 23 iunie 2005, cand Tribunalul Iasi a inlocuit masura arestarii cu obligatia de a nu parasi tara.
Procesul a fost stramutat in 2005 la Tribunalul Cluj, printr-o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Tribunalul Cluj a condamnat, in mai 2007, opt persoane din Clanul Cordunenilor cu pedepse cu inchisoarea intre trei si opt ani pentru trafic de droguri si constituirea unui grup infractional, alte doua persoane fiind achitate.
Conform sentintei Tribunalului Cluj, cea mai mare pedeapsa a primit-o Florinel Corduneanu, considerat seful clanului. El a fost condamnat la opt ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi timp de trei ani dupa executarea pedepsei pentru trafic de droguri si organizare si conducere a activitatii de trafic de droguri. Atunci, sase ani de inchisoare a fost pedeapsa data de Tribunalul Cluj, la care s-au adaugat doi ani de la o infractiune anterioara.
Mihai Silviu Corduneanu, zis Bula, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare pentru trafic de droguri si constituire de grup infractional, Catalin Florin Dracea a fost condamnat la trei ani si sase luni, Catalin Barsan si Bogdan Leca la cate patru ani de inchisoare, Catalin Emacu Stefan Horobet si Silviu Gatlan la cate trei ani de închisoare. Constantin Bogdan si Vasile Calin au fost achitati.
Patru dintre persoanele condamnate au facut apel la sentinta Tribunalului Cluj, cerand achitarea. In 20 octombrie 2009, Curtea de Apel Cluj a decis mentinerea pedepselor date in acest caz de catre tribunal.