În ce constă acordul bilateral de securitate pe 10 ani semnat între Statele Unite și Ucraina
Statele Unite şi Ucraina au semnat un acord bilateral de securitate pe 10 ani, menit să ofere sprijin Kievului.
Documentul a fost validat în cadrul summitului G7 din Italia, unde s-au întâlnit liderii celor mai bogate națiuni ale lumii.
Totodată, membrii forumului au decis să pună la dispoziţia Kievului 50 de miliarde de dolari, bani proveniți din dobânzile generate de activele rusești înghețate.
Alegeri 2024
12:55
Ce atribuții are, de fapt, președintele României. Cât de puternic este „primul om în stat”, conform Constituției
12:41
Mesajul publicat de fiica Elenei Lasconi, după dezbaterea electorală: „Este clar că a învăţat din greşeli”
09:31
Câte mandate are voie să aibă un președinte în România. De ce vom avea cu siguranță un nou președinte de anul acesta
08:01
Ciucă îl contrazice pe Ciolacu: România nu poate intra în Schengen de la 1 ianuarie. Nu se poate tehnic
Puțin după ora 21, la Fasano, în sudul Italiei, Joe Biden și Volodimir Zelenski au semnat documentul prin care relația dintre Statele Unite și Ucraina ajunge la un alt nivel.
Noul acord de securitate bilateral stabilește, printre altele, că cele două guverne se vor întâlni în termen de 24 de ore pentru a se consulta cu privire la un răspuns în cazul unui atac armat.
Totodată, înţelegerea între Washington şi Kiev este considerată un pas către o eventuală aderare a Ucrainei la NATO.
Zelenski: ”Acesta este un acord cu privire la pașii care vor garanta o pace durabilă și, prin urmare, este în beneficiul tuturor, la nivel global, deoarece războiul rusesc împotriva Ucrainei este o amenințare globală reală".
Documentul a fost semnat la puțin timp după ce liderii celor mai bogate națiuni ale lumii: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite, au fost de acord să folosească activele înghețate ale Rusiei - multe ținute în Belgia - pentru a strânge 50 de miliarde de dolari ca să ajute Ucraina să lupte împotriva armatei Kremlinului.
Biden: „Am făcut trei pași importanți la summitul G7 prin care, în mod colectiv, îi arătam lui Putin că nu ne poate aștepta (să cedăm). Nu ne poate diviza și vom fi alături de Ucraina până când va învinge în acest război".
Astăzi, la summitul din sudul Italiei este așteptat Papa Francisc. Suveranul Pontif va avea întâlniri cu mai mulți șefi de stat și va participa la o discuție legată de inteligența artificială.
Este de așteptat ca sfântul părinte să facă din nou apel pentru o încetare pașnică a războaielor din Ucraina și Gaza. Această participare este o permieră pentru un papă.