Exit-poll: Partidul Laburist câştigă alegerile europarlamentare din Olanda
Partidul Laburist a obţinut cele mai multe voturi la alegerile europarlamentare desfăşurate joi în Olanda, potrivit rezultatelor exit-pollului.
Rezultatul este unul suprinzător, care impulsionează candidatura lui Frans Timmermans la postul de preşedinte al Comisiei Europene, informează Reuters.
Partidul Conservator al premierului Mark Rutte a ieşit pe locul al doilea, depăşind cu uşurinţă provocarea reprezentată de Forumul pentru Democraţie, noul partid naţionalist al lui Thierry Baudet.
Alegeri europarlamentare în Olanda și Marea Britanie
În unele țări ale Uniunii au început deja alegerile europarlamentare. Olandezii şi, culmea ironiei, britanicii, au votat primii pentru a-și trimite reprezentanții în forul legislativ al UE.
Asta, deși britanicii ar putea rămâne acolo o perioadă foarte scurtă, până la finalizarea divorțului de Uniune. Atât în Marea Britanie, cât și în Franța, Italia ori Ungaria, sondajele prezic victoria partidelor populiste, euro-sceptice și naționaliste.
Marea Britanie nu a părăsit blocul comunitar în martie, cum era prevăzut. Așa că Bruxelles-ul i-a impus organizarea de alegeri euro-parlamentare. Pentru britanci, dezinteresul este colosal, iar pentru conservatorii Theresei May se anunţa un dezastru fără precedent: un scor de 7 până la 10 procente, de peste 3 ori mai puţin decât la precedentul scrutin.
Theresa May ar putea demisiona vineri
Confruntată cu noi dezertări din propriul guvern, Theresa May şi-ar putea anunţa demisia chiar vineri, potrivit presei londoneze.
În schimb, noul Partid Brexit, al lui Nigel Farage, este creditat cu 34 la sută. Farage - al cărui fost partid - UKIP - este considerat de mulţi ca fiind cel care a forţat referendumul iniţial, din 2016, privind apartenenţa la blocul comunitar - îi acuză pe liderii politici ai ţării că au trădat votul privind ieşirea din Uniunea Europeană.
Nigel Farage: "(Theresa May) este cel mai rău prim-ministru din istoria acestei națiuni. Trebuie să plece.. Dacă vom câștiga, dacă vom obține un scor mare joi, nu va mai exista nicio perspectivă ca Parlamentul (britanic) să impună un al doilea referendum (pentru Brexit), pentru că ei știu că vor pierde".
Din păcate, situaţia de la Londra nu e singulară.
Janis A.Emmanouilidis, expert politici europene: "Afacerile europene se vor complica în viitor. În multe state, forţele anti-europene, anti-imigratie, vor obţine scoruri bune. Va fi mai dificil de obţinut un consens la nivel european. Populiştii vor fi mai bine reprezentaţi la nivelul instituţiilor europene".
În Olanda, premierul Mark Rutte a mers la vot cu bicicleta.
Mark Rutte, premier al Olandei: "La aceste alegeri sunt în joc direcţia Europei, voinţa de reformare, dar şi dorinţa de a rămâne parte a blocului comunitar. Pentru securitate, pentru siguranţa locurilor de muncă, pentru prosperitatea şi stabilitatea noastră, trebuie să rămânem parte din Uniunea Europeană".
În total, 400 de milioane de oameni din țările blocului comunitar ar trebui să ajungă, de joi și până duminică, la urne, pentru a-i alege pe cei 751 de reprezentanți din Parlamentul European.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Sursa: Pro TV
Etichete: Marea Britanie, Olanda, parlamentul european, vot, alegeri europarlamentare,
Dată publicare:
23-05-2019 07:16