Alegeri europarlamentare 2019. Care este prezența estimată la urne în Europa

×
Codul embed a fost copiat

400 de milioane de oameni sunt aşteptaţi, duminică, să îi aleagă pe cei 751 de reprezentanţi din Parlamentul European.

Cel mai recent studiu, privind prezența estimată la urne, arată că peste o treime dintre alegătorii europeni spun că vor merge sigur să voteze, în timp ce o altă treime sunt nehotărâţi. Acum 5 ani, prezenţa a fost de 42 la sută, la nivel european, cu discrepanțe mari între statele membre - unele entuziaste privind scrutinul, altele, mai degrabă apatice. Printre cele din urmă, s-au aflat ţările din fostul bloc comunist.

Situaţia din fiecare ţară artă însă diferenţe mari. Cei mai hotărâţi să voteze sunt danezii, olandezii şi suedezii- peste 60% dintre ei spun că vor merge sigur la vot. Iar dintre cei mai dezinteresaţi se detaşează alegătorii din Cehia, Croaţia, Italia şi Portugalia, cu procente mai mici de 20%.

România se afla aproape de media europeană, cu 30% dintre alegători decişi să îşi voteze reprezentanţii în Parlamentul European.

 

Citește și
Liviu Dragnea
Dragnea, despre anunțul din seara alegerilor din 26 mai: "Sunt proaste comentariile"
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Cifrele indică o scădere a interesului pentru votul de duminică

 

Cifrele ar sugera astfel o scădere față de rata de participare de la scrutinul din 2014, când 42,6 la sută din alegători şi-au exprimat votul.

La alegerile de acum 5 ani, laudele privind prezenta la vot le-a cules Belgia, cu aproape 90 la sută. Cântăreşte totuşi şi faptul că în această ţară, la fel ca în Bulgaria, Cipru, Grecia şi Luxemburg, votul este obligatoriu.

Pe de altă parte, 10 dintre cele 12 țări de la coada clasamentului, la alegerile din 2014, fac parte din fostul bloc comunist. Între acestea se afla şi România, cu o prezenta la vot de 32,44 la sută.

Slovacia, ţară membră a Uniunii Europene din 2004, şi a zonei euro din 2009, a fost codaşa organizaţiei la alegerile europarlamentare precedente. Doar 13 la sută dintre alegători au mers la vot în 2014 pentru a-şi alege reprezentanţii în forul european.

Potrivit sociologilor slovaci, tinerii de aici nu ştiu cum funcționează Uniunea Europeană sau cât de mult beneficiază țara lor de pe urma apartenenței la blocul comunitar. Totuşi, lucrurile încep uşor să se schimbe. Cazul asasinării jurnalistului Jan Kuciak a cutremurat societatea şi i-a făcut pe slovaci să se informeze mai mult şi să se implice la nivel social.

În Spania, pe de altă parte, apatia îşi are rădăcinile în austeritate şi în discrepantele majore dintre regiuni. Andalucia, cea mai populată regiune, are una dintre cele mai mari rate ale şomajului din Spania. De pildă, 30 la sută din populaţia aptă de muncă a orasulului Cadiz nu are o slujbă.

Alejandro Martín, jurnalist: "În 1996, 60% din locuitorii oraşului Cadiz au mers la vot. La ultimele alegeri, doar 35% au votat"

Dezamăgirea faţă de europeni a favorizat ascensiunea partidelor populiste şi naţionaliste. VOX, de pildă, o facţiune de extremă dreaptă, a reuşit să-şi trimită aleşii în forul Andaluciei. A fost pentru prima dată când extremiştii de dreapta au ajuns într-un parlament regional. Scenariul din Spania s-a repetat şi în alte state europene, precum Italia, Slovenia sau ţările nordice.

Bas Eickhout, candidat al Verzilor: "Cred că Uniunea Europeană a făcut câteva greșeli majore în trecut, în special în timpul crizei euro. Am intensificat criza prin politicile de austeritate. Aceste măsuri au mărit rata șomajului în regiunile afectate și au provocat nemulțumiri față de clasa politică aflată la conducere. Asta a lucrat în favoarea populiștilor."

Politicienii de la Bruxelles sunt conştienţi de pericol. Ştiu bine ca apatia electoratului favorizează ascensiunea partidelor extremiste. De aici şi acest îndemn insistent venit de la Manfred Weber, omul care aspiră să devină viitorul preşedinte al Comisiei Europene.

Manfred Weber: "Există mari îngrijorări că partidele populiste şi naţionaliste vor obţine o mare parte din locurile Parlamentului European şi ar putea bloca Europa. Acesta e motivul pentru care alegătorii trebuie să fie conştienţi că mizele sunt mari. Apelul meu este următorul: mergeţi la vot, luaţi alegerile în serios şi votaţi, vă rog, partide democrate".

Îndemnuri similare au fost lansate de alţi lideri de la Bruxelles, inclusiv de preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Cum votăm la alegerile europarlamentare și referendumul pentru justiție
Cum votăm la alegerile europarlamentare și referendumul pentru justiție

În mai puţin de patru zile, suntem aşteptaţi cu toţii la urne pentru a ne alege europarlamentarii.

Dragnea, despre anunțul din seara alegerilor din 26 mai:
Dragnea, despre anunțul din seara alegerilor din 26 mai: "Sunt proaste comentariile"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a revenit cu precizări, miercuri, privind anunțul pe care îl va face duminică seară despre o eventuală candidatură la alegerile prezidențiale.

Alegeri europarlamentare 2019. Cine participă la marea vânătoare de posturi europene
Alegeri europarlamentare 2019. Cine participă la marea vânătoare de posturi europene

Alegerile europarlamentare din 26 mai vor conduce la o schimbare a titularilor posturilor cheie din instituţiile Uniunii Europene, se arată într-o analiză Reuters, citată de Agerpres. 

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Scandal cu iz electoral. Un candidat la o primărie din Sibiu a fost bătut cu bicul de fratele edilului | VIDEO
Scandal cu iz electoral. Un candidat la o primărie din Sibiu a fost bătut cu bicul de fratele edilului | VIDEO

Scandal uriaș în localitatea Brădeni din juțelul Sibiu, după ce Dan Braga, candidatul PSD la primărie, a filmat în curțile familiei actualului edil, fără să-i ceară acordul acestuia.

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat.