Reacția autorităților din Munchen după ce UEFA a interzis iluminarea Allianz Arena în culorile comunităţii LGBT

Munchen
Getty

Municipalitatea din Munchen va ilumina în culorile curcubeului mai multe clădiri din oraş după decizia UEFA de a interzice aceste culori pe stadionul din metropola bavareză.

''Noi, în Munchen, nu vom fi în niciun fel împiedicaţi să trimitem un semnal clar Ungariei şi lumii privind discriminarea homosexualilor'', a declarat primarul Dieter Reiter, anunţând că sediul primăriei, un turn şi o fabrică de lângă Allianz Arena vor fi astfel iluminate, potrivit Agerpres.

''Mi se pare ruşinos că UEFA ne interzice, aici, la Munchen, să trimitem un semnal pentru toleranţă, respect şi solidaritate cu cei din comunitatea LGBT. Se invocă politica, dar gestul nu este unul politic ci un semnal transmis umanităţii'', a adăugat edilul.

Cum a evoluat scandalul

 

Ungaria a catalogat marţi drept o ''decizie bună'' a UEFA respingerea propunerii ca stadionul din Munchen să fie iluminat în culorile curcubeului (specifice comunităţii LGBT) la meciul dintre Germania şi Ungaria de miercuri, scrie AFP, care-l citează pe ministrul de Externe, Peter Szijjarto.

''Slavă Domnului că liderii fotbalului european au dat dovadă de bun simţ (...) neparticipând la ceea ce ar fi fost o provocare politică împotriva Ungariei'', a reacţionat ministrul Szijjarto.

Declaraţia ministrului ungar de Externe a fost făcută înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Externe din UE programată la Luxembourg.

Cu o zi înainte, el considerase ''periculos'' să fie amestecate sportul şi politica.

Intenţia anunţată de primarul social-democrat al Munchen-ului, Dieter Reiter, şi care aştepta aprobarea UEFA era menită să arate solidaritatea faţă de comunitatea LGBT din Ungaria, după ce parlamentul de la Budapesta a adoptat o lege care interzice propaganda homosexuală în şcoli şi în rândul minorilor, act normativ criticat de ONG-uri şi de partide ungare progresiste din opoziţie.

''Consider că este foarte dăunător şi periculos atunci când cineva încearcă să amestece politica cu sportul. Au existat unele încercări de acest fel în în istoria lumii şi ele au sfârşit foarte rău'', declara Peter Szijjarto.

''Toată lumea îşi dă seama că despre aceasta este vorba, noi în Ungaria am adoptat o lege pentru a proteja copiii unguri şi există un protest împotriva ei în Europa Occidentală, pe care ei încearcă să-l exprime şi prin aducerea politicii la un eveniment sportiv'', spunea oficialul ungar. ''Cred că aceasta face mult rău, experienţa istoriei arată că este un lucru greşit, şi cred că germanii ştiu asta, ei cu siguranţă îl ştiu foarte bine'', puncta Szijjarto.

UEFA a respins ulterior cererea considerând că în fotbal nu trebuie amestecate chestiuni de natură politică.

''Prin statutele sale, UEFA este o organizaţie neutră din punct de vedere politic şi religios. Având în vedere contextul politic al acestei cereri - un mesaj care vizează o decizie luată de parlamentul naţional ungar - UEFA trebuie să refuze această cerere", menţiona UEFA.

Şi premierul ungar Viktor Orban a avut cu două săptămâni în urmă o reacţie faţă de o altă controversă politico-sportivă, după ce spectatorii ungari au reacţionat cu huiduieli faţă de gestul selecţionatei irlandeze de fotbal de a îngenunchea împotriva rasismului înaintea unui meci amical desfăşurat la Budapesta.

''Ungurii îngenunchează în trei situaţii: în faţa lui Dumnezeu, în faţa Patriei şi când cer în căsătorie'', a explicat premierul ungar, adăugând că acest gest de a îngenunchea ca protest antirasist ''nu este înţeles în Ungaria'' şi în opinia sa nu-şi are locul la un eveniment sportiv, el răspândindu-se în ţările care au un trecut sclavagist şi duc această ''povară morală''.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
EURO 2020. UEFA nu vrea ca Germania să ilumineze un stadion în culorile LGBT
EURO 2020. UEFA nu vrea ca Germania să ilumineze un stadion în culorile LGBT

Ungaria a criticat intenția autorităților germane de a ilumina în culorile LGBT stadionul din Munchen unde cele două naționale se vor înfrunta miercuri, în cadrul EURO 2020.

Didi Hamann l-a făcut
Didi Hamann l-a făcut "imbecil" pe Ronaldo pentru un gest tehnic. ”Revenirea germană începe de acolo”

Fostul internaţional german Dietmar Hamann l-a făcut "imbecil" pe atacantul portughez Cristiano Ronaldo, pentru un gest tehnic din meciul cu Germania, pe care fostul jucător al echipei Bayern Munchen îl consideră sfidător, informează lefigaro.fr.

Portugalia 2 - 4 Germania, la EURO 2020. Germania a făcut instrucție cu naționala lui Ronaldo
Portugalia 2 - 4 Germania, la EURO 2020. Germania a făcut instrucție cu naționala lui Ronaldo

Naţionala de fotbal a Germaniei a învins echipa Portugaliei, campioana europeană en titre, cu scorul de 4-2 (2-1), sâmbătă, pe Fussball Arena din Munchen, într-un meci spectaculos din cadrul Grupei F a turneului final EURO 2020.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
„Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.