Parlamentul European a amânat verdictul după audierea Roxanei Mînzatu, candidatul României ca vicepreședinte al C.E.
Parlamentul European a amânat verdictul după audierea Roxanei Mînzatu, candidatul propus de România pentru postul de vicepreședinte în viitoarea Comisie Europeană.
Aceeași decizie a fost luată și pentru ceilalți cinci vicepreședinți propuși, audiați marți.
Marți, Roxana Mînzatu, comisarul european desemnat de țara noastră, a răspuns, timp de trei ore, întrebărilor deputaților europeni despre planurile sale ca vicepreședinte executiv care va coordona domeniul social, competențele, educația, dar și pregătirea pentru situații de criză.
Alegeri 2024
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
Însă a trebuit să explice europarlamentarilor și lipsa unui aviz pentru extinderea casei familiei sale de la Brașov.
Nicu Ștefănuță, vicepreședintele Parlamentului European, și analistul politic Cristian Pârvulescu, au fost invitați în emisiunea EURomânia, pentru a discuta despre implicațiile acestor audieri alături de corespondentul PRO TV la Bruxelles Camelia Donțu.
Camelia Donțu: Care este miza acestor audieri pentru români? De ce sunt importante pentru mine, ca și român.
Cristian Pîrvulescu: ”E foarte important pentru că vorbim despre un post de vicepreședinte al comisiei, România nu a avut acest post. Trebuie să spunem că toți vicepreședinți sunt, de data asta, prim-vicepreședinți, iar contrar a ceea ce spun unii critici, este un post foarte important. Înseamnă 20% din bugetul pe care Comisia ar urma să îl controleze și e vorba de domenii esențiale: cultură, social ș.a.m.d.
Pe de altă parte, e foarte interesant pentru a vedea care este imaginea României, pentru că atacurile despre care ați vorbit, care au surprins total europarlamentarii români și care au venit în special din partea Partidului Popular European, au făcut ca decizia privind, până la urmă, acordul Parlamentului European să fie amânată pentru astăzi.”
Camelia Donțu: Cum se vede din punct de vedere politic ceea ce s-a întâmplat în Parlamentul European și faptul că a fost amânat un verdict în cazul Roxanei Mînzatu?
Nicu Ștefanuță: ”Mie mi se pare că Roxana Mânzatu este o victimă colaterală în acest joc european al partidelor, sincer, pentru că este o persoană competentă pentru poziție și cred că a convins aseară. A avut argumente bune pe politici sociale, în ceea ce privește tinerii, mi-aș fi dorit să aibă un portofoliu mai mare în privința locuințelor, dar și acolo sunt niște poziții de influență.
Dar jocul mai mare este între partide, între partide europene, și fiecare ține ostatic câte un comisar de la celălalt partid. Mie s-a părut rușinoasă și audierea propunerii de comisari, tot vicepreședinte liberal din Spania, care s-a transformat într-un haos despre inundațiile din Spania. Pe scurt, ea fiind socialistă din guvernul lui Sanchez și PPE, care este în opoziție acolo, adică creștin-democrații, atacând-o mereu pe politicile guvernului Sanchez.
Nu mi se pare ok. Ați menționat și casa. Casa, cred, că a fost adusă de tot de PPE, adică respectiv de colegii, probabil nu știu, peneliști din țară. Îmi imaginez că s-a exportat campania din România la audierile comisia lui, ceea ce nu e ok. Hai să ascultăm oamenii care vin aici în fața noastră pentru portofolii importante, să vedem ce își doresc pentru Europa”.
Urmăriți discuția integrală cu Nicu Ștefănuță și Cristian Pârvulescu în înregistrarea VIDEO a emisiunii EURomânia!
Sursa: Pro TV
Etichete: uniunea europeana, Comisia Europeana, parlamentul european, comisar european,
Dată publicare:
13-11-2024 10:59