Tichetele de masa si drepturile de autor, impozitate de la 1 iulie

Ultimul update: Joi 08 Noiembrie 2012 02:12
Data publicarii: Vineri 18 Iunie 2010 00:00
Categorie: Financiar

De la 1 iulie, tichetele de masa, platile compensatorii primite de cei disponibilizati, dar si dobanzile bancare se vor impozita cu 16%. In plus, cei cu mai multe locuinte vor plati o asa-numita "taxa de solidaritate".

Cateva venituri care in prezent sunt scutite de impozit vor fi taxate cu 16%. Acestea sunt dobanzile bancare, platile compensatorii dar si tichetele - de masa, cadou, de vacanta si pentru cresa. Aceste tichete vor pastra un singur avantaj, si anume ca pentru ele nu se platesc asigurari sociale.

Drepturile de autor vor fi si ele impozitate mai mult, prin reducerea la jumatate a cheltuielilor deductibile, ceea ce va duce la cresterea impozitului platit de la mai putin de 10 la aproape 13%. In cazul drepturilor de autor cota de cheltuieli forfetare deductibile se reduce de la 40 la 20%, ceea ce va face ca impozitul de 16% sa se aplice la o suma mai mare.

Iar romanii care au mai multe locuinte neinchiriate vor plati anul acesta, in plus fata de impozit, o taxa de solidaritate care este de 50% din impozit la pentru a doua locuinta si ajunge la 200% pentru cea de a patra si urmatoarele.

Sa presupunem ca un bucurestean are 4 apartamente cu cate doua camere, intr-o zona fara mari pretentii. Pentru prima locuinta, adica cea care figureaza in acte ca domiciliu, va plati doar impozitul obisnuit. Pentru cea de a doua va plati impozit plus taxa de solidaritate egala cu jumatate din impozit, la a doua impozitul si o taxa egala cu acesta, iar pentru cea de a patra impozitul plus taxa de solidaritate de doua ori mai mare decat impozitul.

Taxa de solidaritate se va aplica doar anul acesta, si va trebui platita pana pe 30 septembrie.

Impozitarea dobanzilor bancare risca sa descurajeze economisirea, in conditiile in care dobanzile au scazut oricum la jumatate fata de nivelul de anul trecut.

Astfel, la un depozit de 1000 de lei cu dobanda medie de pe piata de 7%, un client primeste acum 70 de lei pe an ca dobanda, dar suma va scadea la 58,8 lei dupa introducerea impozitului de 16%.

Tot de la 1 iulie, veniturile din jocuri de noroc vor fi impozitate cu o cota de 25%. In prezent, veniturile din jocuri de noroc se impun, prin retinerea la sursa, cu o cota de 20% aplicata asupra venitului net care nu depaseste cuantumul de 10.000 lei si cu o cota de 25% aplicata asupra venitului net care depaseste cuantumul de 10.000 lei inclusiv.

Incepand cu luna iulie vor fi abrogate si prevederile Legii educatiei fizice si sportului privind optiunea acordata sportivului profesionist, care a incheiat o conventie civila cu o structura sportiva, de a i se asigura la cerere participarea si plata contributiei la un sistem de pensii public si/sau privat.

Si cei de la privat au de suferit de pe urma masurilor de austeritate
Si cei de la privat au de suferit de pe urma masurilor de austeritate
VIDEO PROTVPLUS.RO
BCE, euro
BCE oprește tiparnița de bani la finele acestei luni. Ce se întâmplă cu euro
Avem o dezvoltare digitală record, dar statul are planuri doar privind stâlpii
România, lider european la viteze de acces la internet pe reţelele fixe, cu peste 100 Mbps
România, invadată de asiatici. Salariile primite de aceștia
Cât de mult cheltuie românii de Sărbători. Mulţi fac credite pentru cadouri şi mese festive
România ar putea intra în 2019 fără un buget votat de Parlament. Unde s-a blocat
Bani, euro
Țara preferată de români pentru joburi majorează masiv salariul minim
Efectele Brexitului. Salariile au explodat în Regat, dar nu mai sunt angajați
Când va adopta România moneda EURO. Anunțul făcut de Guvern
Se scumpește masa de Crăciun. Comparație între prețul produselor în 2017 și în 2018
Noi reguli pentru darea în plată. Cum vor putea românii să scape de datorii
Avertismentul FMI despre economie: ”nori de furtună se adună”