Tichetele de masa si drepturile de autor, impozitate de la 1 iulie

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Joi 08 Noiembrie 2012 02:12
Data publicarii: Vineri 18 Iunie 2010 00:00
Categorie: Financiar

De la 1 iulie, tichetele de masa, platile compensatorii primite de cei disponibilizati, dar si dobanzile bancare se vor impozita cu 16%. In plus, cei cu mai multe locuinte vor plati o asa-numita "taxa de solidaritate".

Cateva venituri care in prezent sunt scutite de impozit vor fi taxate cu 16%. Acestea sunt dobanzile bancare, platile compensatorii dar si tichetele - de masa, cadou, de vacanta si pentru cresa. Aceste tichete vor pastra un singur avantaj, si anume ca pentru ele nu se platesc asigurari sociale.

Drepturile de autor vor fi si ele impozitate mai mult, prin reducerea la jumatate a cheltuielilor deductibile, ceea ce va duce la cresterea impozitului platit de la mai putin de 10 la aproape 13%. In cazul drepturilor de autor cota de cheltuieli forfetare deductibile se reduce de la 40 la 20%, ceea ce va face ca impozitul de 16% sa se aplice la o suma mai mare.

Iar romanii care au mai multe locuinte neinchiriate vor plati anul acesta, in plus fata de impozit, o taxa de solidaritate care este de 50% din impozit la pentru a doua locuinta si ajunge la 200% pentru cea de a patra si urmatoarele.

Sa presupunem ca un bucurestean are 4 apartamente cu cate doua camere, intr-o zona fara mari pretentii. Pentru prima locuinta, adica cea care figureaza in acte ca domiciliu, va plati doar impozitul obisnuit. Pentru cea de a doua va plati impozit plus taxa de solidaritate egala cu jumatate din impozit, la a doua impozitul si o taxa egala cu acesta, iar pentru cea de a patra impozitul plus taxa de solidaritate de doua ori mai mare decat impozitul.

Taxa de solidaritate se va aplica doar anul acesta, si va trebui platita pana pe 30 septembrie.

Impozitarea dobanzilor bancare risca sa descurajeze economisirea, in conditiile in care dobanzile au scazut oricum la jumatate fata de nivelul de anul trecut.

Astfel, la un depozit de 1000 de lei cu dobanda medie de pe piata de 7%, un client primeste acum 70 de lei pe an ca dobanda, dar suma va scadea la 58,8 lei dupa introducerea impozitului de 16%.

Tot de la 1 iulie, veniturile din jocuri de noroc vor fi impozitate cu o cota de 25%. In prezent, veniturile din jocuri de noroc se impun, prin retinerea la sursa, cu o cota de 20% aplicata asupra venitului net care nu depaseste cuantumul de 10.000 lei si cu o cota de 25% aplicata asupra venitului net care depaseste cuantumul de 10.000 lei inclusiv.

Incepand cu luna iulie vor fi abrogate si prevederile Legii educatiei fizice si sportului privind optiunea acordata sportivului profesionist, care a incheiat o conventie civila cu o structura sportiva, de a i se asigura la cerere participarea si plata contributiei la un sistem de pensii public si/sau privat.

Si cei de la privat au de suferit de pe urma masurilor de austeritate
Si cei de la privat au de suferit de pe urma masurilor de austeritate
VIDEO PROTVPLUS.RO
Eugen Teodorovici si Corina Cretu
Raportul de țară al Comisiei Europene, motiv de ceartă între Teodorovici și Corina Crețu
Teodorovici anunță un nou indice ROBOR, bancherii nervoși. Cum vor fi afectați românii
Guvernul va adopta o nouă OUG care modifică "Ordonanța lăcomiei". Ce se va întâmpla cu ROBOR
Indicele ROBOR ar putea dispărea în curând. Cine va scăpa de datorii
Criză în firmele din România. De ce nu mai au patronii nici profit, nici salariați
CE amendează din nou Google, pentru încălcarea legislației UE în domeniul reclamelor
teodorovici
Teodorovici: „Vom modifica OUG 114. Taxa pe lăcomie ”se schimbă în „stimulent pentru hărnicie”
Exportăm tot mai multe produse fabricate în țară
Guvernul modifică programul ”Prima mașină”: ”Sprijinim cât mai mulţi români”
Cele mai ieftine și cele mai scumpe orașe din Europa
Unde se respiră cel mai curat aer din lume. Locuitorii beau cea mai pură apă de ploaie
Analiştii şi BNR au avut dreptate: viaţa românilor s-a scumpit la începutul lui 2019