Suedezii de la Volvo, cumparati de chinezii de la Geely!

Ultima actualizare: 21-10-2012 16:17

UPDATE: 1,8 miliarde de dolari. Atat a platit China pentru intrarea in prima liga a producatorilor de automobile. Compania asiatica Geely a cumparat marca Volvo de la gigantul american Ford, tot mai inglodat in datorii.

Constienti de efectul psihologic al tranzactiei, noii proprietari au dat asigurari ca firma suedeza va fi condusa si de acum incolo in spirit scandinav.

Agitatie justificata la Goteborg, in sudul Suediei. Oficialii locali au imbracat straie traditionale de sarbatoare si i-au intampinat pe noii stapani de la Volvo. Intr-o reverenta facuta stramosilor vikingi, ceremonia de primire s-a desfasurat pe o nava de razboi...

Dupa infratirea de pe punte, s-a trecut la afaceri.

"Aceasta zi este una extrem de importanta pentru Ford, pentru Geely, dar mai ales pentru Volvo. Pretul de achizitionare pentru Automobile Volvo si drepturile aferente, in primul rand proprietatea intelectuala, este de 1,8 miliarde de dolari", a declarat Lewis Booth, reprezentant Ford.

O suma uriasa, care insa nu-i prea bucura pe fabricantii suedezi, pasati de la americani la chinezi dintr-o semnatura. De fapt, nici cei de la Ford nu prea au motive sa jubileze. Vor incasa ce-i drept un munte de bani, dar pretul este de trei ori mai mic decat suma platita de ei in 1999, cand au cumparat marca suedeza, cu 6,5 miliarde de dolari. Cat despre noii proprietari de la Beijing, mesajul lor catre suedezi este voit impaciuitor...

"Compania Volvo va fi condusa de managerii Volvo. Va dispune de independenta strategica in dezvoltarea propriului plan de afaceri. Suntem hotarati sa pastram intacta identitatea marcii Volvo", a declarat Li Shufu, presedinte Geely.

Inceputurile companiei Geely dateaza din 1986, cand era o modesta fabrica de frigidere. Apoi a trecut la motociclete, iar la sfarsitul anilor 90 - la automobile, devenind rapid unul din principalii producatori din China.

Mai multe informatii, pe www.incont.ro!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO