BNR a redus dobanda cheie la 6,5%, cel mai mic nivel atins vreodata
UPDATE: Hotarare unica luata de conducerea BNR. Pentru prima data in istorie dobanda de politica monetara a ajuns la 6,5%, adica la cel mai scazut nivel de pana acum.
Ce inseamna asta pentru oamenii de rand? Ca bancherii ar trebui sa ieftineasca imprumuturile, iar noi toti sa indraznim sa luam iar credite daca vrem ca Romania sa iasa din recesiune.
Cei de la BNR sunt cat se poate de transanti. Dobanzile practicate de banci sunt in continuare prea mari, desi bancherii au la dispozitie bani ieftini cu care sa dea credite.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
De exemplu, pentru creditele imobiliare in lei dobanzile medii au ajuns la 13%, in timp ce la creditele de nevoi personale dobanzile variaza intre 15 si 22%.
In urma decizia de luni cursul a ramas in jurul nivelului de 4 lei pentru un euro, iar specialistii sunt de parere ca va ramane la aceasta valoare si in urmatoarele luni.
Atat in Romania, cat si in celelate tari din regiune bancile centrale fac un singur lucru: taie din dobanzi. S-a intamplat luni la Bucuresti si la Budapesta.
6,5% este cea mai mica dobanda din istoria Bancii Nationale a Romaniei. E greu de crezut ca am ajuns aici daca ne gandim ca in urma cu 2 ani dobanzile erau la 10,25%. Atunci, insa, vorbeam despre supraincalzirea economiei, acum nu stim ce sa mai facem ca sa iesim din recesiune. Asa ca nu-i de mirare ca cei de la BNR tot reduc din dobanzi in incercarea de a ieftini creditarea pentru a relansa economia.
Teoretic, dobanzile la creditele in lei ar trebui sa coboare sub nivelul de 10%. Va mai dura insa pana cand se vor alinia si bancile.
De altfel, cei de la BNR le spun raspicat finatistilor ca dobanzile la imprumuturile noi raman ridicate fata de cele practicate de Banca Nationala.
Se pare insa ca in ultima vreme guvernatorul a facut un compromis si a fost mai preocupat de cresterea economica decat de inflatie, care ar trebui sa fie principalul sau obiectiv.
Unii dintre specialistii straini se asteapta ca dobanda de politica monetara sa scada pana la 5%.
Mai multe despre acest subiect pe www.incont.ro!