Solutii de criza: cultivarea tutunului. Se scot bani buni!
De cand porumbul si graul nu mai aduc profitul de altadata, pe campurile noastre creste tutun. In Ardeal, tot mai multi fermieri cultiva planta, incurajati ca, desi este criza, consumul de tigari nu a scazut.
Romanii care cultiva tutun sunt motivati de castigurile bune, dar si de fondurile europene pe care le primesc. Apoi vand recolta vecinilor din Ungaria, care o prelucreaza.
Cum intri in localitatea Dumbravioara din judetul Mures, miroase parca a tutun. De opt ani de zile, Petru Bota il cultiva pe cele patru hectare ale sale si spune ca, desi e criza, veniturile lui nu s-au micsorat.
"E un castig sigur din cultivarea tutunului. Sper sa obtin opt tone de tutun, se obtin 1.500 de kg pe hectar, ceea ce inseamna 3.000 de euro pe tutun, la care se mai adauga si ajutorul de stat", spune cultivatorul.
Alegeri 2024
03:03
Marcel Ciolacu, învins de Călin Georgescu cu peste 20.000 de voturi în Prahova, unde PSD are şefia Consiliului Judeţean
02:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Sibiu. Călin Georgescu şi Elena Lasconi sunt primii doi clasaţi în primul tur
02:48
Rezultatele alegerilor prezidențiale din România, în presa străină: Cutremur politic, un candidat pro-rus produce surpriza
02:43
Rezultate alegeri prezidențiale în Argeș, ”fieful” PSD. Diferenţă de doar 10 sutimi între Călin Georgescu şi Marcel Ciolacu
Investitia a fost de aproximativ 5.000 de lei pentru un hectar. Iar semintele de tutun le-a primit de la firma din Ungaria, care ii si preia plantele pentru procesare. Ungurii platesc 1 euro pe kilogram, la care se mai adauga doi euro de la Uniunea Europeana.
Acelasi tip de afacere ii aduce un profit bun si unui barbat de 35 de ani din satul Caluseri. Nu mai scotea bani din culturile de grau si de porumb, asa ca a pus tutun pe un teren de 1,3 hectare.
Numai in judetul Mures sunt peste 200 de hectare cultivate cu tutun.
Romanii au renuntat la multe de cand i-a incoltit criza, mai putin la tigari. Au cautat totusi solutii sa scape mai ieftin, asa ca multi cumpara tutun din Ungaria. Dintr-o punga de 190 de grame fac 10 pachete de tigari. Intreaga afacere ii costa aproximativ 40 de lei, de trei ori mai putin decat un cartus cumparat din tara.
Consumul de tutun al Romaniei a ajuns la 40.000 de tone anual.