Sindicatele: Inghetarea salariilor va agrava si mai tare criza de consum
Cand toata Romania este cu ochii pe Guvern, care trebuie sa vina cu proiectul de buget, presedintele Traian Basescu face o declaratie surpinzatoare.
Anuntul a aruncat in aer sindicatele, care ameninta cu proteste daca se va intampla una ca asta. Intre timp, au loc negocieri la Ministerul Finantelor, unde se vorbeste despre o majorare a fondului de salarii cu doar 5%.
Potrivit Mediafax, presedintele Traian Basescu considera ca guvernul e pe punctul de a cadea intr-o capcana pentru ca incearca sa introduca in bugetul pe 2009 promisiuni electorale care au fost asumate pentru patru ani.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Declaratia presedintelui a starnit pe loc reactii dure din partea sindicatelor.
Aurel Cornea, lider sindical CSDR, a declarat: "Noi nu acceptam o inghetare a salariilor pentru nicio categorie salariala din sistemul bugetar. E aberant sa vorbim despre inghetarea salariilor cand preturile au crescut cu 20%."
In paralel cu furtuna de declaratii, la Ministerul de Finante negocierea masurilor anticriza se apropie de final. Evident in defavoarea sindicatelor, care nu au obtinut decat o promisiune ca fondul de salarii pe 2009 va fi mai mare decat cel de acum cu 5% - adica rata inflatiei. De altfel, dintre cele 28 de masuri anticriza aprobate pana acum de Ministerul de Finante doar 5 sunt sociale.
Solutia este oferita tot de Traian Basescu care a declarat ca a notificat Comisia Europeana de intentia Romaniei sa contracteze un imprumut de 6 - 7 miliarde de euro. In paralel, tara noastra urmeaza sa intre sub supravegherea Fondului Monetar International.
Seful delegatiei FMI aflate in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca nu se afla la Bucuresti pentru incheierea unui acord cu Romania, ci pentru a evalua situatia economica. Delegatia fondului s-a intalnit marti la Bucuresti atat cu oficiali ai Bancii Nationale, cat si cu reprezentanti ai Ministerului de Finante.
Oficialii romani au prezentat specialistilor FMI proiectul de buget - un buget auster, care taie in carne vie si care nu include nici pe departe masurile sociale promise in campania electorala. Insa un buget "echilibrat", potrivit unuia dintre reprezentantii FMI.
Discutiile despre rolul pe care FMI il va juca in Romania vor continua si la Cotroceni, unde specialistii fondului se vor intalni cu Traian Basescu.