Seful delegatiei CE: Economia romaneasca, pe plus din acest trimestru
Economia romaneasca ar putea trece pe plus chiar din acest trimestru, spune seful delegatiei Comisiei Europene, cea care insoteste in permanenta echipa Fondului Monetar International.
Sa nu uitam ca si Comisia ne imprumuta o suma egala cu aproape jumatate din cea primita de la FMI.
"Anul viitor puteti avea o crestere economica, in medie pe intregul an, de aproximativ 1,5%. Spre sfarsitul anului cresterea economica si-ar putea schimba sensul si sa devina usor pozitiva. Si exporturile voastre sunt foarte bune, au performat foarte bine, mult mai bine decat in alte tari, in timpul crizei", este de parere Istvan Szekely, seful delegatiei Comisiei Europene.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Alte vesti nu sunt la fel de bune. Istvan Szekely spune ca nu ne putem permite reducerea contributiilor sociale cu 3%: "In acest stadiu vedem ca nu exista conditii pentru asta, pur si simplu pentru ca alti factori creeaza asemenea incertitudini asupra bugetului incat spunem "Uite, va puteti asuma doar un anumit grad de risc asupra bugetului".
Reprezentantul Comisiei nu este de acord nici cu un salariu minim mai mare in sectorul bugetar: "Nu poti avea un salariu minim mai mare in sectorul public decat in cel privat. Sectorul privat este mult mai dur, chiar daca in cel public se intampla cateodata modificari neasteptate ale numarului de angajati si ale salariilor".
Si ne explica de ce Comisia nu este de acord cu aplicarea Ordonantei 50 la contractele vechi: "Daca dintr-o data caracteristicile produsului, pretul se schimba, atunci este o noua situatie. Dar toata lumea isi face planuri pe baza a ce s-a convenit. Asa ca nu ne putem astepta ca bancile sa absoarba dintr-o data pierderi mari. Ar fi o mare problema".