Romania are un cuvant greu de spus in desenarea hartii energetice a Europei

13-10-2010 00:00

Tara noastra este curtata atat de marile grupuri din Vest, cat si de detinatorul monopolului gazului rusesc. Miercuri, presedintele gigantului Gazprom ne-a facut o vizita fulger ca sa discute cu oficialii nostri despre proiectul South Stream.

In acelasi timp, austriecii ii vorbeau presedintelui Basescu despre proiectul rival, Nabucco.

Pentru ca indemnul lui Putin de sistare a livrarii de gaz sa nu ne mai dea fiori niciodata, atat presedintele Gazprom, cat si adjunctul sau au venit la Bucuresti cu o oferta importanta: sa analizeze cu autoritatile noastre intrarea in proiectul South Stream, care ocoleste in prezent Romania.

In schimb, ar trebui sa renuntam la gazoductul Nabucco ce aduce gaze din zona Caspica.

Autoritatile romane erau pregatite sa ofere la schimb depozite de gaz in Romania.

Cele 10 depozite pe care Gazprom le-ar putea construi la noi vor avea o capacitate aproape dubla fata de rezervele totale ale Romaniei la ora actuala. De aici va pleca metanul pentru intreaga Europa.

Pentru romani, pretul gazului importat ar putea sa scada la jumatate, deoarece vom consuma metan rusesc, inmagazinat pe timpul verii, cand este ieftin.

Vizita liderilor Gazprom vine cu o zi inainte de inaugurarea conductei Arad-Szeged prin care vom putea importa gaz din Ungaria, insa alternativele Europei nu sunt prea multe, spun analistii.

O alta varianta ar fi construirea la Constanta a unui terminal de gaz natural lichefiat. Acesta va fi adus pe vapor din Azerbaidjan, evitand rutele gazului rusesc.


VIDEO PROTVPLUS.RO