Romania a iesit din top 10 tari cu cel mai mare risc al datoriei publice
Romania este pe locul al 12-lea din 63 de tari intr-un top efectuat de Credit Market Analysis (CMA) al statelor cu cel mai ridicat grad de risc al datoriilor de stat.
Romania are un indice al probabilitatii cumulative de default (CPD) de 14,2%. Acesta reprezinta indicele probabilitatii de a intra in incapacitate de plata.
Romania si Bulgaria au iesit in acest an din primii zece emitenti suverani dupa riscul atasat obligatiunilor de stat, fiind inlocuite de Liban si Rusia, noteaza CMA in Global Sovereign Credit Risk Report pentru trimestrul al treilea din acest an.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Analistii CMA precizeaza ca acordurile de finantare externa incheiate cu FMI, UE, BM, BERD si BEI au ajutat economiile Romaniei, Ungariei si Letoniei sa se stabilizeze.
Cele mai riscante datorii sunt cele ale Ucrainei (CPD 53,7%), Argentinei (52%) si Venezuelei (51%), urmate la mare distanta de Letonia (29,9%) si Islanda (22,4%).
Topul primilor zece emitenti dupa indicele de probabilitate cumulativa de default este completat de Lituania (19,3%), Dubai (19,2%), Kazahstan (18,9%), Liban (18,5%) si Rusia (14,5%).