Record absolut: 1 euro = 4,32 lei la BNR si 4,3780 pe interbancar!
UPDATE: Cotatia cea mai mare anuntata de Banca noastra Nationala de cand exista moneda unica europeana i-a facut pe multi sa se schimbe la fata, cu gandul la toate platile care le vor veni mai mari de acum inainte.
Nu cresc doar ratele la creditele in valuta, ci si chiriile sau facturile, calculate in functie de curs cum sunt cele de telefon. Iar in curand, ne putem astepta la scumpirea produselor din import, de la carburantii auto pana la fructele tropicale. Acest nivel istoric apare intr-un moment al incertitudinii cu privire la acordul cu FMI.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
La deschiderea pietei valutare cotatiile erau luni de 4,27 de lei pentru un euro, dar au sarit de 4 lei si 30 de bani la pranz, cand Banca Nationala a intervenit prin vanzari de valuta, spun dealerii bancilor comericale.
Fara prea mult succes, pentru ca BNR a anuntat un curs oficial de 4 lei si 32,57 de bani pentru un euro, un record istoric absolut.
Pe piata interbancara, leul a continuat sa se deprecieze spre finalul zilei, iar cotatiile din piata interbancara au atins un nou nivel maxim absolut, de 4,3750 - 4,3780 lei/euro, cu putin inainte de ora 17:00, pe fondul cumpararilor realizate de jucatorii straini, si a unor volume de tranzactionare foarte reduse.
Cine are de castigat si cine are de pierdut daca euro este puternic?
In primul rand castiga exportatorii, ale caror produse devin foarte competitive in zona euro. Iar in al doilea rand, Ministerul Finantelor, care incaseaza mai multi bani din accizele la tutun, alcool, carburanti etc., acestea fiind exprimate in moneda unica europeana.
In schimb, importatorii din zona euro vor fi nevoiti sa plateasca mai mult pentru produse. Iar consumatorii la fel, pentru ca preturile exprimate in lei vor fi si ele mai mari.
Vezi cum este perceputa devalorizarea leului de catre romanul de rand, pe www.incont.ro
Coincidenta sau nu, la ora 16:00, la trei ore dupa publicarea cursurilor de referinta pentru luni, portalul Bancii Nationale a Romaniei a picat. Dupa o ora in care site-ul dadea eroare, la adresa www.bnr.ro a aparut urmatorul mesaj.
La ora 17:30, portalul a putut fi accesat din nou de care utilizatori.