Paradox romanesc. In 2010, am "exportat" peste 2.000 de tone de banane
Ce daca am fost candva "granarul Europei", iar acum ogoarele au ajuns parloaga. Recuperam si noi pe unde putem. Astfel, Romania a ajuns unul dintre cei mai importanti furnizori de banane de pe continent.
Desi nu le producem, reusim sa exportam mii de tone anual. De zece ori peste cantitatea de rosii autohtone.
Reteta este simpla: comerciantii romani le cumpara din tarile calde cu doar 25 de eurocenti pe kilogram. Dupa o calatorie de cel putin 5000 de kilometri fructele ajung in portul Constanta, unde sunt depozitate in containere.
Tot aici sunt ambalate si revandute catre diverse state din Uniunea Europeana cu 65 de eurocenti pe kilogram.
Explicatia? "Tot ce pleaca din Romania in UE nu mai are nicun fel de taxa vamala, iar Constanta este utilizata ca port de intrare in UE" - spune Sorin Paslaru, redactor sef la Ziarul Financiar.
Pana acum, specialistii romani au reusit sa cultive, doar experimental, un soi numit "Banana Nordului". Nu seamana deloc cu fructele clasice si, in plus, are samburi.
In acelasi rimt exportam si cantitati importante de citrice, cafea, curmale sau nuca de cocos.
Este si de ras si de plans in acelasi timp, daca ne gandim ca legumicultorii romani sunt in pragul falimentului. Anul trecut am vandut in strainatate doar 200 tone de rosii si putin peste 1.000 de tone de pepeni.
Pe de alta parte, spre deosebire de europeni care mananca 95 de kg fructe proaspete intr-un an, noi le transformam mai degraba in tuica.