Sindicatele au cerut 3 mld celor de la FMI. Iata concluziile intalnirii!
Specialistii Fondului s-au intalnit cu reprezentantii sindicatelor, iar acestia din urma au avut propuneri contradictorii. Pe de o parte s-a cerut suplimentarea imprumutului de la FMI, pe de alta parte s-a spus ca nu avem nevoie de alte datorii.
Presedintele Confederatiei National Sindicale "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat ca a cerut in intalnirea cu reprezentantii Fondului Monetar International suplimentarea imprumutului, insa acestia au afirmat ca Guvernul ar avea suficienti bani.
Liderul "Cartel Alfa" a spus ca, in realitate, chiar daca Guvernul ar avea banii pe hartie, acestia ar fi oricum deja cheltuiti. "Am cerut intre 2,5 si 3 miliarde care sa poata alimenta programele structurale si sa permita imbunatatirea mecanismului de absorbtie", a declarat Hossu.
Pe de alta parte, presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, nu este de acord cu suplimentarea imprumutului, "pentru ca si asa ne-am inglodat in datorii", a spus acesta.
La inceputul saptamanii trecute, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks spunea ca discutiile despre un nou acord intre autoritatile romane si institutia financiara internationala sunt premature si ca vor avea loc "la un moment dat".
Iata principallele celelalte teme ale intalnirii dintre FMI si sindicate:
Bogdan Hossu: reprezentantii FMI au spus ca nu au primit inca raportul final privind Legea salarizarii unitare, dar ca, in urma informarilor primite de la expertii Bancii Mondiale, se declara satisfacuti de modificarile aduse.
Inca de la inceputul vizitei in Romania, cei de la FMI spuneau ca Legea salarizarii trebuie modificata.
Dumitru Costin: eliminarea subventiilor la energie termica va duce la accentuarea problemelor si chiar la intrarea sistemului in colaps, in conditiile in care datoriile populatiei catre furnizori depasesc deja un miliard de euro.
"Eliminarea subventiilor va accentua problemele. Daca in prezent raportul este 60% - platesc, 40% - nu, acest raport se va schimba in sens dramatic si atunci acest lucru va afecta si producatorii", a declarat Costin.
Potrivit lui Costin, reprezentantii FMI au precizat ca ei ar fi inteles ca Guvernul doreste o reducere graduala a acestor subventii.