Ministrul agriculturii: 2009 va fi un an agricol mai slab decat anul acesta
Anul viitor nu se va ridica la nivelul lui 2008 din punctul de vedere al productiei agricole, tinand cont de faptul ca in aceasta toamna suprafetele infiintate au fost mai mici decat anul trecut, a declarat ieri Dacian Ciolos, ministrul agriculturii.
Este prea devreme sa facem estimari ale productiei de anul viitor, dar este posibil ca 2009 sa fie mai putin bun decat anul acesta. Depinde foarte mult de iarna, dar mai ales de insamantarile din primavara, cand pot fi alocate suprafete mai mari si atunci sa compensam suprafetele mai mici din toamna, a declarat Ciolos.
Anul acesta au fost recoltate 7,7 milioane de tone de grau, 7 milioane de tone de porumb, circa 700.000 de tone de rapita si un milion de tone de floarea soarelui, acestea fiind unele dintre cele mai bune volume din ultimii ani. In aceasta toamna au fost insamantate circa doua milioane de hectare de grau, nivel asemanator cu cel din 2006, si cu 200.000 de hectare mai putin decat anul trecut, potrivit informatiilor Patronatului Roman din Industria de Morarit, Panificatie si Produse Fainoase (ROMPAN).
Conducerea patronatului spune ca la rapita situatia este mai delicata, tinand cont ca din cauza secetei din acest an nu au putut fi cultivate decat 400.000 de hectare, din cele 800.000 de hectare cat erau preconizate. Terenul destinat acestei culturi este in scadere si fata de anul trecut, cand s-au insamantat 430.000 de hectare cu rapita.
Stefan Poenaru, administratorul Agrofam Holding din Fetesti, sustine afirmatiile ministrului agriculturii, spunand ca sunt cateva elemente esentiale care vor conduce la o productie mai slaba fata de 2008. El a adaugat la factorii negativi si lipsa resurselor financiare pentru aprovizionarea cu ingrasaminte a agricultorilor.
Potrivit Ziarului Financiar, companiile care au investit masiv in agricultura sunt mai optimiste in privinta anului viitor, printre acestea numarandu-se si Comcereal Vaslui, parte a grupului Racova Agro Pan din Vaslui, controlat de Adrian Porumboiu.
Ministerul Agriculturii a promis pentru infiintarea culturilor din toamna o subventie de 200 de lei la hectar (55,5 euro), suma totala ajungand la 200 milioane lei (55 milioane euro) si anunta ca pana acum au fost acordati peste 70%, restul urmand sa ajunga la fermieri in cursul acestei luni. Pentru 2008, UE a acordat pentru subventia la hectar 527,9 milioane euro, in timp ce pentru 2007 agricultorii au primit 440 milioane euro.
Romania a obtinut in cadrul dezbaterilor privind modificarea politicii agricole comune, posibilitatea de a acorda de la bugetul de stat subventii mai mari la hectar fata de limitele actuale, incepand cu 2010. Astfel, pentru 2011 este prevazut un nivel de plata de pana la 177 de euro pe hectar.