Boc: Tarifele la gaze si electricitate vor creste in perioada 2013-2015
UPDATE: Premierul Emil Boc a vorbit astazi despre principalele prevederi ale acordului incheiat cu FMI. Printre acestea se afla si cele referitoare la tarifele la electricitate si gaze naturale.
Basescu: Consolidarea economica, unul dintre obiectivele noului acord
Basescu: Nu vom mai lua ultima transa de un miliard de euro de la FMI
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Premierul Emil Boc a explicat astazi ca, pana la sfarsitul lunii septembrie 2011, Guvernul va pune la punct un calendar de reglementare a preturilor la energie electrica si gaze.
Noile tarife, care vor fi mai mari, vor creste in intervalul 2013-2015, dupa ce Guvernul va elimina preturile reglementate, la cererea Fondului Monetar International.
Seful Executivului a precizat insa ca, inaintde aplicarea acestor noi preturi, vor fi definiti "consumatorii vulnerabili", care vor fi protejati.
Intrebat de jurnalisti daca aceasta categorie va viza si populatia, respectiv "micul consumator", Boc a spus ca mai multe detalii vor fi oferite in perioada urmatoare de ministerul Economiei.
De altfel, ministrul Economiei, Ion Ariton, a declarat saptamana trecuta ca FMI a cerut renuntarea la preturile reglementate pentru productia de gaze naturale si energie electrica, precum si prezentarea unei noi formule de calcul.
Ariton a mai adaugat ca liberalizarea preturilor reglementate nu inseamna neaparat cresterea tarifelor platite de populatie.
Pe de alta parte, in 2010, Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, institutie care are rolul de a stabili preturile la energie si gaze, a anuntat ca va comanda un studiu privind impactul renuntarii la preturile reglementate ale gazelor si electricitatii.
Sinteza declaratiilor lui Emil Boc:
- "Daca obiectivul vechiului acord a fost acela de a evita derapajele, obiectivele noului acord sunt de asigurare a cresterii economice."
- "In privinta politici fiscale: tinta de deficit de 4,4 % pentru 2011 si de 3 % din PIB pentru 2012."
- "Daca absorbtia fondurilor europene se imbunatateste vom cauta solutii pentru un spatiu fiscal mai mare, in vederea realizarii investitiilor."
- "In privinta administrarii fiscale: pe de-o parte, imbunatatirea administrarii fiscale, pe de alta parte, combaterea evaziunii fiscale. In perioada urmatoare ne vom concentra pe punerea in aplicare a ordonantei privitoare la persoanele fizice cu averi mari, din perspectiva evaziunii fiscale."
- "Vom institui un sistem simplificat de taxare a contribuabililor mici. Acum este 35.000 de euro, vom solicita ridicarea acestui plafon de platitor de TVA la 50.000 de euro."
- "In privinta sanatatii, Guvernul va continua activitatea de privatizare a sistemului".
- "Vom imbunatati managementul companiilor de stat".
- "Nu avem in vedere privatizarea CEC, Hidroelectrica, Romgaz sau Transgaz. Avem in vedere alte companii care aduc pierderi la bugetul de stat".
- "Pana in luna septembrie se va stabili un calendar de eliminare a preturilor reglementate la energia electrica si gaze. Acest calendar se va implementa in perioada 2013-2015. Deci, pana in luna septembrie se va face aceasra analiza, se va stabili un calendar, dar calendarul de implementare va viza perioada 2013-2015. De asemenea, pana la finele anului 2011 se vor defini de catre ministerul Finantelor si ministerul Muncii consumatorii vulnerabili, in concordanta cu legislatia europeana, si crearea de mecanisme de protectie a acestora - in perspectiva masurilor care se vor lua in perioada 2013-2015. Acest calendar va fi prezentat odata ce el va fi finalizat, termenul, v-am spus, va fi luna septembrie."
Din aprilie vom avea o noua intelegere cu FMI si Comisia Europeana, de tip preventiv, in valoare de cinci miliarde de euro. Presedintele Traian Basescu a anuntat insa ca vom lua banii doar in caz de urgenta.
Noul acord cu FMI va fi pe doi ani si nu va implica finantare, fiind de tip preventiv, de precautie, seful statului mentionand ca Fondul si UE vor tine la dispozitia Romaniei banii.
De asemenea, presedintele Traian Basescu a anuntat ca noul acord cu FMI, BM si CE va fi de cinci miliarde de euro, 3,6 miliarde urmand sa provina de la Fond, iar 1,4 miliarde de la Comisia Europeana.