Basescu: Nu vom mai lua ultima transa de un miliard de euro de la FMI

06-02-2011 18:36

UPDATE: Din aprilie vom avea o noua intelegere cu FMI si Comisia Europeana de tip preventiv, in valoare de cinci miliarde de euro. Vom lua banii doar in caz de urgenta, a anuntat duminica seara presedintele Traian Basescu.

Seful statului sustine ca situatia ecomica s-a imbunatatit atat de mult, incat nu vom mai lua de la Fondul Monetar ultima transa a actualului acord, in valoare de 1 miliard de euro. El a precizat ca nu va fi luata decat transa de la UE.

Noul acord cu FMI va fi pe doi ani si nu va implica finantare, fiind de tip preventiv, de precautie, seful statului mentionand ca Fondul si UE vor tine la dispozitia Romaniei banii.

Presedintele Traian Basescu a anuntat ca noul acord cu FMI, BM si CE va fi de cinci miliarde de euro, 3,6 miliarde urmand sa provina de la Fond, iar 1,4 miliarde de la Comisia Europeana.

Seful statului a enumerat motivele pentru un nou acord, printre acestea fiind riscul regiunii, inca ridicat, adica faptul ca sunt destule tari din UE intra cu un program de austeritate.

"Suntem intr-o criza a datoriilor suverane si nu stim cum pot evolua alte state. De aceea, am stabilit, impreuna cu guvernatorul, cu prim-ministrul, cu ministrul de finante, ca aceasta suma, daca este tinuta la dispozitia Romaniei pentru o situatie de criza neprevazuta, este acoperitoare pentru a evita un derapaj generat de ce s-ar intampla in alte tari, in UE sau in regiune", a mai spus Traian Basescu.

Cu toate acestea, presedintele a anuntat ca vor continua reducerile de personal bugetar: "Ce va pot spune este ca vom continua ajustarile. S-a dovedit ca avem excedent de cheltuieli de personal, nu atat prin veniturile pe care le utilizeaza fiecare, pe care le primeste fiecare salariat din sectorul public, ci prin numar. Si daca acceleram si procesele de introducerea a serviciilor IT catre populatie, si eu sper sfarsitul lunii martie sa-mi permita sa-mi platesc cu cardul taxele pe anul 2011, este clar ca se creeaza posibilitatea diminuarii de personal", a declarat seful statului.

In ceea ce priveste coruptia, seful statului a declarat ca lupta va continua, in ciuda parerilor partidelor: "Dincolo de ce veti vedea in acordul ce urmeaza sa se semneze (cu FMI, UE si BM), vor continua reformele in educatie, in sanatate, se va consolida si implementa noua Lege a pensiilor, noua Lege a slarizarii, va continua reforma in justitie si batalia fara menajamente impotriva coruptiei", a declarat Traian Basescu.

Seful statului a mai declarat ca prin noul acord cu FMI, UE si BM vor fi prevenite populismele partidelor, seful statului afirmand ca orice partid care isi va propune sa pacaleasca electoratul se va pune intr-o situatie penibila.

Tags: fmi, ue, traian basescu,


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
I like IT
I like IT - Soluția inteligentă și sustenabilă pentru afacerile agricole

05:13
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Ce se intampla, doctore?
Ce se întâmplă, Doctore? - Medicația analgezică la pacienții cu gastrită sau ulcer. Cum se protejează mucoasa gastrică

03:41
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26