Leul in corzi din cauza posibilului faliment al unei companii din Dubai

Ultima actualizare: 09-08-2012 09:36

Ce legatura exista intre o insula artificiala in forma de palmier, facuta in Golful Persic, si leul romanesc? Ati fi tentati sa spuneti ca niciuna. Ei bine, aflati ca moneda noastra a avut de suferit vineri din cauza unei companii din Dubai.

 


Firma, detinuta integral de statul arab, are o datorie de 60 de miliarde de dolari, imposibil de platit la aceasta ora. Dupa un astfel de anunt, investitorii din lumea larga au devenit precauti si toate monedele tarilor mici in dezvoltare au luat-o la vale, inclusiv a noastra.

De miercuri incoace, bursele din intreaga lume au inregistrat scaderi masive. Apoi, incet, dar sigur, s-au depreciat si monedele tarilor din estul Europei, considerate inca riscante de catre jucatorii de pe pietele internationale.

"Si astazi a continuat usor deprecierea pentru multe din aceste active, insa leul a parut ca se corecteaza, dar aceasta pare mai degraba sa fie o masura legata de interventiile valutare ale bancii centrale", a declarat Vlad Muscalu, economist ING Bank.

La noi, cotatiile monedei euro au sarit dimineata de 4, 30 lei, insa din fericire au scazut usor spre pranz, astfel incat BNR a anuntat un curs de 4,28 lei. Iar ultimele tranzactii din piata locala s-au realizat insa la un curs de 4,2750 - 4,2775 lei/euro.

Teoretic, datoriile Dubaiului, un colt de lume in care opulenta e cuvantul de ordine, nu ar trebui sa ne afecteze prea mult, spun analistii romani. Practic, mai vedem.

"Nu avem nicio legatura cu Dubai, sunt cu totul alte probleme acolo, discutam de proiecte extravagante acolo, care au implicat sume uriase de bani, singurul efect care se vede in Romania este cel legat de sentiment al investitorilor", a declarat Ionut Dumitru, economist sef Raiffeisen Bank.

Compania din Dubai, care a cerut o pasuire in a-si plati datoria de 59 de miliarde de dolari, este de fapt un fond de investitii care a finantat proiecte imobiliare pe cat de impresionante, pe atat de costisitoare.

De pilda, insula in forma de frunza de palmier si celebrul Burj Dubai.

 

 

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO