Legea falimentului pentru persoane fizice te poate scapa de 25% din datorii
Desi nu suna fericit, am putea avea si noi o lege a falimentului pentru persoanele fizice. Ce inseamna asta, pe romaneste?
Toti oamenii care nu mai au cum sa duca la bun sfarsit un imprumut ar fi ajutati sa iasa de la ananghie. Practic, cine face dovada ca situatia economica actuala l-a dat peste cap finaciar, poate scapa de 25% din datoria catre banca.
Concret, daca un salariat are un credit de 100.000 de euro pe care nu-l mai poate plati, legea falimentului ii permite sa scape de 25.000 de euro din imprumut, daca face dovada ca datoriile lui sunt mai mari decat veniturile. In prezent, daca nu-ti mai poti achita ratele, banca te executa silit pentru bunurile ipotecate, iar, daca acestea nu acopera paguba, se pune poprire si pe o treime din salariu, pana la recuperarea intregii datorii.
Noua lege prevede insa ca diferenta de 25% scutita de lege sa fe acoperita de banca. Bancherii nu vor asta, considerand ca astfel romanii sunt incurajati sa se indatoreze excesiv, apeland ulterior la falimentul scuzabil.
In strainatate, acest lucru se practica de ani buni. Au fost vedete, oameni foarte cunoscuti, care au cerut sa fie pusi la adapost de aceasta lege a falimentului, pentru a se proteja de creditori.
Legea functioneaza in Statele Unite de ani buni, iar in Uniunea Europeana singurele state care nu au inclus in legislatie prevederi privind falimentul persoanei fizice sunt Romania si Bulgaria.