"Creditarea va fi reluata, dar nici brusc, nici rapid"
Pronosticul ii apartine lui Mugur Isarescu, care le cere bancherilor sa mai taie din dobanzi, pentru a relansa consumul si cresterea economica. Guvernatorul recunoaste ca 2010 va fi un an greu, insa promite ca preturile nu vor mai creste ca in alti ani.
Inflatia ar trebui sa coboare in urmatorii doi ani, de la 4,7 la 2,7%. Pentru a realiza acest obiectiv, Banca Nationala mizeaza printre alte si pe curs, pe care il vede mult mai stabil ca in anii trecuti. Practic, moneda nationala ar trebui sa varieze intre 4,1 si 4,3 lei pentru un euro, in urmatoarele luni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In ceea ce priveste dobanzile, cei de la BNR spun ca nu au putut sa le reduca mai mult, din cauza instabilitatii politice din 2009. Dau insa de inteles ca vor face asta de acum incolo, dar precizeaza ca va mai dura ceva pana cand se vor alinia si bancile.
Romania este una dintre tarile cu cele mai mari dobanzi de politica monetara, dar explicatia e relativ simpla. Si inflatia din Romania este cea mai mare, de aproape 5% in 2009.
Ori dobanziile bancare trebuie sa fie peste nivelul inflatiei, pentru ca altfel cei care economisesc ar pierde bani. Iar inflatia este mare din cauza politicilor fiscale si salariale ale Guvernelor din Romania. Acum situatia s-a schimbat, iar Mugur Isarescu spune clar si raspicat ca bancile n-au scazut suficient dobanzile, in special la lei.
Mai multe dealii despre evolutia creditarilor pe www.incont.ro