BNR a redus dobanda cheie la 7%. Ce se intampla acum cu leul?

Ultima actualizare: 30-04-2012 06:58

Primim vesti bune pentru economie. Banca Nationala a redus dobanda de politica monetara, pentru a doua oara de la inceputul acestui an. Mesajul este cat se poate de clar: imprumuturile trebuie ieftinite, creditarea trebuie revitalizata.

BNR a redus dobanda de politica monetara cu 0,5% de la 7,5 la 7%. Astfel dobanda cheie a ajuns la un nivel similar cu cel din vara lui 2007.

Mesajul Bancii Nationale este cat se poate de simplu: "trebuie revitalizat procesul de creditare al economiei romanesti".

Practic cei de la BNR vor sa ieftineasca creditele pentru a da o mana de ajutor consumului care a scazut pana si in decembrie cu peste 5%.

Dobanda BNR dicteaza pretul creditelor in lei. Cu alte cuvinte o scadere a dobanzii cheie obliga bancile sa taie si ele din procente. Iar accesul la bani "mai ieftini" incurajeaza populatia sa consume mai mult.

Firmele vor imprumuta si ele la randul lor fonduri la costuri mai mici. Deci cresc sansele sa reporneasca liniile de productie. Asta inseamna noi locuri de munca. Adica mai multi oameni cu bani de cheltuit.

Afla cum influenteaza decizia BNR creditarile pe www.incont.ro

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO